Megnyílt a világ legnagyobb művészeti vására
Dátum: 2008. június 4., szerda, 20:22
Öt földrészről 300 galéria részvételével és 2000 művész alkotásaival szerdán megnyílt a svájci Baselben a világ legnagyobb modern képzőművészeti vására, az Art Basel idei, immár 39. kiadása.

A nemzetközi művészeti és gazdasági világban nagy érdeklődéssel várják, hogy milyen irányzat alakul ki: továbbra is új rekordot döntögetnek-e az eladási árak, mint az utóbbi idők néhány nagy aukcióján, vagy a világgazdaság működési zavarai betörnek a művészeti piacra is. Eddig a gazdasági válságjelek nem érintették meg túlságosan az utóbbit, és a jelentős gyűjtők hatvanezer főre becsült seregéből a leggazdagabbak magángépei egymás után landoltak a baseli repülőtéren.

A választék óriási, néhány ezer dollártól néhány millióig terjednek az árak, festmények, grafikák, szobrok, installációk, performanszok és videoművészeti munkák, illetve ezek kombinációi közül lehet válogatni.

Jelentősen, mintegy 30 százalékkal megnőttek a biztosítási költségek, miután Zürichben négy impresszionista remekművet raboltak el februárban - bár közülük Claude Monet és Vincent Van Gogh egy-egy munkája hamar megkerült, a másik kettő, Paul Cézanne, illetve Edgar Degas műve után egyelőre hiába nyomoznak.

Az Art Baselre csaknem ezer galéria jelentkezett, de mivel a hely véges, csak háromszáz vehet részt rajta. 72 képcsarnok az Egyesült Államokból van jelen, majd Németország (49), Svájc (35), Nagy-Britannia (29), Franciaország (22) és Olaszország (20 galéria) következik, további 27 országból is érkeztek kiállítók, köztük Kínából négy képcsarnok.

Bár maga az Art Basel sem éppen konzervatív ízlést tükröz, a vele párhuzamosan megrendezett Art Unlimited kiállítás még sokkolóbbnak szánt műveket mutat be 23 országból érkezett 60 alkotótól.

Az egyik mű a vámosokat is gondolkodóba ejtette: az amerikai Tony Oursler dollárborítású faliszőnyegéhez vitt magával táskájában tömérdek amerikai bankót: mivel a szabályok szerint egy személy csak 10 ezer dollárt vihet ki Németországból, a német vámosok a svájci határon gondosan megszámolták Oursler táskájának tartalmát, nehogy túllépje a korlátot a Korlátlan Művészet című kiállításra utazóban.

 Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
 
„A román Farsang című darabot az aranyos Both Béla, aki nagyszerű színházi rendező és színházalapító, olyan szigorúan állította színpadra, hogy az előadás ettől dögunalomba fulladt. Tulajdonképpen a darab ki lett fordítva önmagából, mintha egy nercbundának a bélését viseltük volna. Már a főpróbán megbuktunk.
Aforizmák
„ A te szabadságod ott ér véget, ahol az én orrom kezdődik"
Angol közmondás
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ