Megnyitotta kapuit a XXIV. Miskolci Grafikai Triennále
Dátum: 2008. június 8., vasárnap, 10:08
Megnyitotta kapuit szombaton a XXIV. Miskolci Grafikai Triennále, a rendezvénysorozat augusztus végéig látogatható.

Kőnig Frigyes, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora megnyitójában hangsúlyozta: a miskolci képzőművészeti rendezvény azért tudott fennmaradni, mert rendelkezik a folyamatos megújulás képességével. A hagyományos képzőművészeti technikai elemek jól megférnek és kiegészülnek az új kor vívmányaival, az elektrografika jegyeivel.

Mint mondta, a grafikai triennále felértékelődik a művészet és a jelenkor adottságai, jellege miatt.

A borsodi megyeszékhely grafikai seregszemléje idén új névvel, vagyis a XXIV. Miskolci Grafikai Triennále elnevezéssel várja a látogatókat, és június 7-től augusztus végéig nyújt gazdag kulturális kínálatot az érdeklődőknek.

Dobrik István, a triennále főrendezője korábban arról számolt be, hogy Eger, Miskolc és Salgótarján szakmai és gazdasági szempontból is összehangolta biennáléit. A szakmai szervezők megállapodása szerint az Egri Akvarell Biennále, a Miskolci Grafikai Biennále és a Salgótarjáni Rajzbiennále háromévenkénti rotációban triennálévá alakult át.

Idén még a kétéves váltásban, de már új névvel rendezték meg a miskolci grafikai seregszemlét, amely alapvető célkitűzéseiben nem változott, és idén is több kísérő kiállítással, tematikus pályázattal várja az érdeklődőket.

A rendezvény nevének változása kapcsán a főszervező rámutatott: "a már régen ízlelgetett, vitákat generáló lehetőség, hogy a miskolci biennále is háromévenként, triennále formájában kerüljön megrendezésre, mára valósággá szelídült".

Arról is beszámolt, hogy a válogató zsűri által kiválasztott anyag igen sokszínű; csaknem kétszáz kiállító művész több mint 380 zsűrizett munkáját tekinthetik meg az eseményen.

Az események közül a főrendező kiemelte a Magyar Képzőművészeti Egyetem 100 éves grafika tanszéke előtt tisztelgő válogatást és az előző nagydíjas Madácsy István kollekcióját. Dobrik István felhívta a figyelmet a grafikusképzés műhelyeit bemutató sorozatban a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem grafikai tanszékének debütálására.

Reményeik szerint a XXIV. Miskolci Grafikai Biennále a nyitott szívű látogatónak változatos kiállításaival elgondolkodtató korképet ad arról a világról, amelyben élünk - jegyzete meg.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A híres debreceni komikus az ország másik végében szerepel. Szünetben bemegy az öltözőjébe egy felhevült anya a lányával, és lelkesen mondja:
 
Egy újságíró megkérdezte Mark Twain-t, igaz-e, hogy már hosszabb ideje dolgozik egy nagyobb lélegzetvételű színdarabon.
Aforizmák
„ Ha barátaim félszeműek, akkor profilból nézem őket."
Joseph Joubert
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ