Építészet – otthon a világban
Dátum: 2008. szeptember 11., csütörtök, 11:58
Pénteken nyílik meg Velencében a 11. Nemzetközi Építészeti Biennáléra berendezett magyar pavilon, amelyben az idén a japán-svájci-magyar doubleNegatives Architecture csoport valósítja meg Corpora in Si(gh)te című projektjét.
Az olasz város kétévente megrendezett építészeti seregszemléjén idén egy másik magyar alkotó, Somlai-Fischer Szabolcs is bemutathatja munkáját.

A biennálé szombaton nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt: a mintegy 30 nemzeti pavilonnak - köztük a magyar kiállítási épületnek - helyt adó Giardini parkban, az egykori hajóépítő műhely, az Arsenale csarnokaiban és Velence különböző pontjain 70 ország jeleníti meg építészettel kapcsolatos jövőképét.

A világ egyik legrangosabb nemzetközi seregszemléjét az idei kiírás főkurátora, Aaron Betsky az Out There: Architecture Beyond Building (Odakint: Építészet az épületen túl) címmel hirdetette meg. A téma az épületek mögötti építészetet kívánja bemutatni installációk, manifesztumok és a tájépítészet eszközeivel, mert „az építészet segítségével érezhetjük otthon magunkat a világban" - fogalmaz a neves amerikai építész a biennálé honlapján.

Az 1909-ben Maróti Géza tervei alapján készült, szecessziós magyar pavilonban „szélből, fényből, levegőből, egy algoritmus terve alapján" épült a doubleNegatives Architecture csoport projektje - fogalmazott Július Gyula kurátor a kiállítás augusztusi sajtótájékoztatóján.

Az Icsikava Szota építész, Maróy Ákos szoftverművész, Max Rheiner szoftver- és hardverfejlesztő művész és Kobata Kaoru grafikus közreműködésével készülő projekt a biennále területén elhelyezett mintegy 40 miniatűr szenzor működésén alapul. Az apró szerkezetek a mért hőmérsékletre, fényre, páratartalomra és hangra vonatkozó adatokat folyamatosan továbbítják egy központi egységnek. A kapott információkból egy vetítésrendszer hozza létre azokat a virtuális tereket, amelyek azután organikusan változnak aszerint, hogy a látogatók hogyan lépnek az érzékelőkre, milyenek a fényviszonyok, a hanghatások vagy hogyan alakul a hőmérséklet.

A kiállítást péntek délután Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára nyitja meg Demszky Gábor budapesti főpolgármester és Beleznay Éva, a város főépítésze társaságában.

Hazai művész munkájával a magyar pavilonon kívül is találkozhat a látogató: Aaron Betsky a hagyományosan a főkurátor rendelkezésére bocsátott Arsenale épületébe meghívta Somlai-Fischer Szabolcsot, aki a 2006-os építészeti biennálé magyar kiállításának koordinátora volt. A fiatal magyar multimédiaművész Aether Architecture című projektjének központi eleme egy visszapillantó tükrökből készült hatalmas fal, amely az előtte elhaladó látogatók külsejét visszatükrözve állandóan változik, reflektálva a környezetre.

A november 23-ig látogatható rendezvénysorozat hivatalos megnyitóját szombaton tartják, ekkor veheti át a biennálé Arany Oroszlán életműdíját a - többek között a bilbaói Guggenheim Múzeum tervezőjeként ismert - Frank O. Gehry amerikai építész.

 


Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenc jókedvű társasággal vacsorázott egy óbudai vendéglőben. Az asztalok között állandóan ott lábatlankodott egy szemtelen kiscsirke, le-lecsapva a morzsákra.
 
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
Aforizmák
„ Az emberek nem egészségesek, hanem boldogok akarnak lenni."
Karinthy Frigyes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ