Átadták a STRABAG Festészeti-díj elismeréseit
Dátum: 2008. szeptember 12., péntek, 8:09
Öt fiatal képzőművész vehette át az idei STRABAG-díjakat a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban (Lumú) csütörtök este. A fődíjat Borsos-Lőrinc Lilla, az alkotói támogatást Hatházi László András, Sipos Eszter, Tamási Claudia és Varga Rita kapta.

Idén minden eddiginél több, 109 fiatal, 40 év alatti alkotó adta be műveit - emelte ki a díjak átadásakor Appelshoffer József, a STRABAG igazgatóságának tagja. Igazi mecenatúra volt a díj létrehozása - tette hozzá.

A pályázatot jövőre is meghirdetik, de megújított formában. Egy jelentős fődíjért versenyezhetnek 2009-ben nemcsak magyar, hanem osztrák, német és cseh ifjú képzőművészek is.

A díj alapítása óta eltelt 11 év igazolta, hogy a pályázattal sikerült a figyelmet a fiatal képzőművészekre irányítani, a díjátadás pedig mindig komoly szakmai esemény - jelentette ki Bencsik Barnabás, a Lumú igazgatója.

A több mint 100 pályaművet egy szakértő zsűri bírálta el, tagjai voltak: Barbara Baum, Bálványos Anna, Hegyi Lóránd, Pertányi Zsolt és Tanja Skorepa és a Lumú igazgatója.

A fődíjas Borsos-Lőrinc Lilla idén az Ernst Múzeumban szerepelt, 2005-ben fesztiváldíjat kapott Teheránban. Székesfehérvárról indult és Pécsen át került a Magyar Képzőművészeti Egyetemre, ahol 2006-ban végzett.

Hatházi László András a Pécsi Tudományegyetemen fejezte be tanulmányait, 2003-ban Erasmus-ösztöndíjas volt Marseille-ben. Sipos Eszter Glasgow-ban diplomázott 2007-ben, és 2006-ban Essl-díjat kapott. Tamási Claudia a Magyar Képzőművészeti Egyetemen végzett, és a Derkovits-ösztöndíj egyik kedvezményezettje. Varga Rita ugyancsak a Pécsi Tudományegyetemen tanult, szintén Derkovits-ösztöndíjas.Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
 
G. B. Shaw sokat utazott hazájában. Egyszer egy falu határában megismerkedett egy juhásszal. Megkérdezte, hogy hívják.
Aforizmák
„ Ami lámpafényben igaz, az nem mindig igaz napfényben."
Joseph Joubert
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ