Design Hét 2008 a párbeszéd jegyében
Dátum: 2008. szeptember 26., péntek, 13:20
A szokásos egy hét helyett tíz napos lesz az október 3. és 12. között Budapesten megrendezett Design Hét. A több tucat helyszínen mintegy 50 rendezvényt, kiállítást, divatbemutatót kínáló programsorozat központi témája, gondolata idén a párbeszéd - közölte Pohárnok Mihály, a szervező Design Terminál Kht. ügyvezetője a rendezvény pénteki sajtótájékoztatóján.

"A Design Hét önmagában nem alkalmas arra, hogy a magyar design összes problémáját megoldja, de egy olyan rendezvény kíván lenni, amely segít abban, hogy ez a folyamat gyorsabban és hatékonyabban folyjon" - fogalmazott az igazgató.

Mint Halasi Rita Mária, a programsorozat kurátora elmondta, abból az alaptételből indultak ki, hogy korunk designere kommunikátor, és a kommunikáció az élet minden területén jelen van. "Fő célunk, hogy erősödjön a design körüli párbeszéd és a designtudatosság növekedjen" - utalt a rendezvény idei témájára.

A Design Hét idén nem hét, hanem tíz napos lesz - hívta fel a figyelmet Halasi Rita Mária, majd hozzátette, a változásra azért volt szükség, hogy a sok program ne torlódjon össze, valamint fontos szempont volt, hogy a látogatóknak több idejük legyen feldolgozni a vizuális élményeket.

A programokat ismertetve a kurátor elmondta, a Design Hét történetében először hívtak meg díszvendéget: a holland "sztárdesigner", Marcel Wanders október 10-én a MOME Auditóriumban tart előadást.

Halasi Rita Mária felhívta a figyelmet a Design Hét Portfólió című "szatellit" rendezvényére, melynek keretében 20 fiatal grafikus a főváros 20 pontján állítja ki munkáit. A helyszínek gyalog bejárhatók, a megnyitók két óra alatt lezajlanak, így a Király utca környéke október 3-án egy különleges túrára ad lehetőséget - hangsúlyozta a kurátor.

A tíz nap alatt zajló események dokumentálására a szervezők a neopaint honlappal együttműködve idén MyCam címmel videopályázatot írtak ki; a Design Hét honlapjára feltöltött videók közül a legjobbak alkotóit értékes díjak várják.

A kurátor beszámolója szerint az állandó programoknak az Iparművészeti Múzeum ad otthont. Az Üllői úti intézményben adják át a hazai design legkiemelkedőbb teljesítményeiért járó Magyar Formatervezési Díjat október 7-én, majd FormaTúra címen tárlat nyílik az elmúlt öt esztendő pályázóinak munkáiból. Október 9-én az Iparművészeti Múzeum a Kortárs kifutó című, nagyszabású kortárs divatshow-t látja vendégül.

A Design Héthez minden évben hagyományos túraprogram is kapcsolódik, amely idén négy elegáns budapesti szálloda belsőépítészeti titkaival ismerteti meg az érdeklődőket. "A túra helyei azonban már azelőtt mind beteltek, mielőtt a programfüzetet kiadtuk volna" - érzékeltette a közönség érdeklődését a kurátor.

Mint Halasi Rita Mária elmondta, a Design Hét ötödik születésnapját jubileumi akcióval is megünnepik: a programfüzetben található kuponokkal közel ötven fővárosi helyszínen 15 százalékos kedvezménnyel lehet designtermékeket vásárolni a rendezvény tíz napja alatt.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Baudleaire, a híres francia költő találkozott egyszer sétája közben egyik barátjával, Theodore Banville költővel, aki azt javasolta neki, hogy menjenek el együtt fürdeni.
 
Aforizmák
„Az ember addig marad fiatal, amíg nem irigyli a fiatalokat."
Oscar Wilde
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ