Bezárják a Cabaret Voltaire-t?
Dátum: 2008. október 12., vasárnap, 12:25
Be akarják zárni a zürichi Cabaret Voltaire-t, amelyet Tristan Tzara és Hugo Ball hozott létre 92 évvel ezelőtt.

A jobboldali SVP-UDC párt referendumot javasol az állami szubvenciók megszüntetésére. A kormány ugyanis több mint 200 ezer euróval (több mint 50 millió forint) támogatja évente a dadaizmus bölcsőjének számító mitikus helyet, amelyet 18 ezer turista látogat. Adrian Notz, a társigazgató ebből a nagyfokú érdeklődésből azt a következtetést vonja le, hogy "a dadaizmus él és nagyszerű egészségnek örvend".

A bezárást sürgetők viszont sok negatívomat sorolnak fel a hely rovására. Többek között egy kiállítást, amelynek tárgyai a német Vörös Hadsereg Frakció (RAF) némely terroristájának arcképével díszített ingek voltak, egy "vad graffiti"-kiállítást, Marilyn Manson képeinek bemutatását, valamint a svájci bankok és középületek humoros internetes árverését. A párt "kontraproduktívnak" tartja a dadaista kezdeményezések finanszírozását, mivel ezek úgymond nem tartják tiszteletben az etikai és intézményes normákat - írta az El País című spanyol napilap.

A Cabaret Voltaire 1916-ban nyitotta meg kapuit, 1920-ig működött, ekkor azonban a román származású Tzara áttette székhelyét Párizsba. 2004-ben nyitott ki újra egy köz- és magántámogatókból álló egyesület segítségével. Kiállításokat, koncerteket rendeznek benne, van egy könyvesboltja, egy bárja és egy kis üzlete, ahol dadaista emléktárgyakat árusítanak.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Maurice Joxant-nak, Lautrec barátjának az a gondolata támadt, hogy Lautrecnek bizonyára örömet szerezne, ha kijárná neki a Becsületrendet.
 
Kiplingtől, a világhírű angol írótól egy táraságban megkérdezték, hogy szerinte kik kormányozzák a világot: a férfiak vagy a nők?
Aforizmák
„ Csak azon volna szabad csodálkoznunk, hogy tudunk még csodálkozni."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ