A tojás metamorfózisa
Dátum: 2009. július 16., csütörtök, 12:49
Harci sisak, váza, korona, pamutgombolyag és pénzérme – Szutor Gabriella iparművész alkotásai, hétköznapi tárgyak nem hétköznapi módon tojásból megformázva láthatók a péntektől a szegedi Kass Galériában.

A több mint 110 darabból álló tárlat átfogó képet ad Szutor Gabriella munkásságáról, aki több mint tizenöt éve készít ilyen egyedi műtárgyakat - közölte Medgyesi Konstantin, a Móra Ferenc Múzeum sajtóreferense.

Az iparművész eleinte hagyományos módszerrel festett tojást, tizenöt éve azonban áttért egy különleges tojásdíszítési technikára. Művei hagyományos, hétköznapi tojásból készülnek, azonban egyedi módon. Az október végéig látható műremekek között vannak stucc-, emu-, liba-, fácán-, kacsa- és tyúktojás héjából készített alkotások. Kipróbált már mindenféle tojáshéjat, de legjobban a libatojást szereti, mert mint mondja, ez a legalkalmasabb a megformálásra. Egy alkotás prototípusát és magát a tervet a legnehezebb, a legidőigényesebb megcsinálni, ezután maga az alkotás elkészítése körülbelül két hetet vesz igénybe.

Szutor Gabriella egyedi művei bejárták a világot, több rangos külföldi kiállításon is szerepeltek - nagy sikerrel. A Kass Galériában látható tárlat bemutatja az iparművész teljes munkásságát, minden kis korszakát, az antik témájú tojásoktól kezdve egészen a modern darabokig. Így a látogató megcsodálhatja a tojáshéjból készült kínai vázát, a pápai süvegeket és harci sisakokat csakúgy, mint a pamutgombolyag- vagy pénzérme sorozatot. A tárlat talán legmeglepőbb alkotása az a darab, amely hét egymásba illesztett, áttört faragású tojáshéjból áll.

A művésznő számára a legszebb a tojáshéjban az, hogy megtalálta a legmegfelelőbb anyagot céljai, elképzelései megvalósításához. Ebben pedig az a legcsodálatosabb, hogy a tojáshéj több tortúrát kibír, mint azt bárki gondolná, ezért nem hagyja sohasem nyugodni az iparművész képzeletét.(MTI)

Fotó: Kass Galéria

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
J. S. Bach rajongott az orgonákért. Amikor eljátszotta legújabb műveit a hangszeren, hallgatósága mindig álmélkodva figyelte a mester virtuóz technikáját.
 
Jászai Mari vidéken vendégszerepelt. A partnere csapnivalóan gyenge színész volt. Jászai a próbán küzdött vele, tanította, magyarázott neki – eredménytelenül.
Aforizmák
„ A kor csak akkor számít, ha sajt vagy."
Helen Hayes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ