Műkincsek érkeztek Debrecenbe
Dátum: 2009. agusztus 6., csütörtök, 14:40
Folyamatosan érkeznek a világ minden részéről a művek a debreceni Modem augusztus 13-án nyíló Messiások című grandiózus kiállítására. A tárlatra összesen 14 ország 80 intézményéből és gyűjteményéből kölcsönöznek munkákat, amelyeket ezekben a napokban szállítanak – különleges biztonsági előírások betartása mellett – a cívis városba.
Az alkotások jelentős részét 24 óra akklimatizálódás után lehet kibontani és installálni, többnyire a kölcsönadó múzeum vagy galéria kurírjainak felügyeletével. 
 
A Messiásokra augusztus 6-ig már megérkezett művek egy részéről bővebben:

Edvard Munch

A Sikoly című képével világhírűvé vált norvég festő, Edvard Munch két munkája is látható majd a Messiásokon. Az expresszionizmus meghatározó képviselőjének művei Helsinkiből, az Ateneum Művészeti Központból érkeztek. A két munka hűen tükrözi Munch művészetét, a halál, a betegség, a szorongás és a magány témái iránti érdeklődését.
A Modemben látható:
A halottaságynál (1896); 39,5 x 50 cm – litográfia;
Csók (1902); 47 x 47,3 cm – fametszet

Georges Rouault

A francia katolikus festő Magyarországon eddig még sosem látott üvegmunkáját a montreáli kortárs művészeti múzeum kölcsönözte a debreceni művészeti központnak. Rouault a szakrális festészet egyik legnagyobb, ugyanakkor talán legtöbbet bírált alakja. A legjelentősebb modern vallásos festőnek tartják, de nevezik őt istenes alkotónak, a könyörület fes­tőjének, ám az eredeti bűn, sőt a rútság, a torz dolgok mélyen elkötelezett művészének is.
A Modemben látható munkája:
Keresztrefeszítés (1939); 104,6 x 79,1 cm – festett ólomüveg

Odilon Redon

A Krisztus a kereszten című olajkép augusztus 5-én érkezett Debrecenbe - speciális üvegburában, jelöletlen járművel – a párizsi Musée D’Orsay-ból. A francia festő, grafikus a szimbolizmus jeles alakja, akinek sajátos, megdöbbentő képi világára, misztikus és többértelmű formanyelvére már életében felfigyeltek, az igazi jelentőségét azonban csak halála után ismerték fel.
A Modemben látható:
Krisztus a kereszten (1910 körül); 25,7 x 47,1 cm – olaj, karton
 
Francis Bacon

A modern angol festészet egyik talán legismertebb képviselőjének az igazi sikert az 1944-es keresztrefeszítés-triptichon hozta meg. Bár a képek botrányt keltettek, egyben megalapozták Bacon művészi hírnevét is. A Messiások kiállításra a művész egy jóval későbbi, a kiforrott alkotó munkásságát megmutató triptichonja a bécsi Essl-gyűjteményből került Debrecenbe.
A Modemben látható:
Tanulmányok az emberi testről (1987); 163 x 121 cm – grafika
Ülő alak (1977); 163 x 121 cm – grafika
A triptichon jobb oldali panelje (1991); 163 x 121 cm – grafika

Szervátiusz Tibor

A Kolozsvárott született szobrász egy monumentális alkotásával mutatkozik be Debrecenben: a talapzattal együtt több mint négy méteres vörös réz munka Dózsa György alakját ábrázolja. A hetvenes évek óta a Magyar Nemzeti Galériában látható, azóta mindössze egyszer mozdították el helyéről, amikor Berlinben állították ki. A hatalmas szobrot augusztus 5-én hozták meg Debrecenbe.
A Modemben látható:
Tüzes trónon (1968); 350 x 240 x 100 cm – vörösréz szobor

A kiállításról

Jövő hét csütörtökön (augusztus 13-án) grandiózus tárlatot nyit a debreceni MODEM a „Messiások”, avagy „A nyugati ember és a megváltás gondolata” címmel. Mintegy kétéves szervezés megkoronázása a kiállítás: 81 múzeum és ismert magángyűjtő (egyebek mellett a párizsi Musée D’Orsay, a moszkvai Tretyakov Képtár, a finn, a cseh, a krakkói vagy a varsói nemzeti közgyűjtemények, a bécsi Belvedere, illetve London és New York neves galériái) a messianizmus témaköréhez kapcsolódó modern és kortárs műveinek felvonultatására vállalkozott a MODEM ezerháromszáz négyzetméteren.

Az alkotások közül mintegy 50 külföldről érkezik, amivel rekordot dönt a cívis város intézménye, ugyanis hazánkban egy kiállításra még sosem kölcsönöztek ennyi külföldi helyről műveket. A MODEM eddigi legnagyobb vállalkozása Magyarországon példa nélküli, komoly nemzetközi összefogással a Föld minden szegletéből érkeznek Debrecenbe a messianizmus és a megváltás gondolatát megfejteni kívánó műremekek.

Sztárok a falakon: Picasso, Bacon, Chagall, Warhol, Redon, Rouault, Dali, Munch, Serrano, Munkácsy, Csontváry, Gulácsy, Vajda, Reigl és még számos, világhírű alkotó várja látogatóit 2009. augusztus 13-tól december 31-ig a debreceni MODEM-be.
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Goethe még diák korában gyakran sétált a város határain kívül is. Egyszer egy keskeny ösvényen járt éppen, amikor a vele éppen rossz viszonyban álló diáktársa jött szembe.
 
Jászai Mari vidéken vendégszerepelt. A partnere csapnivalóan gyenge színész volt. Jászai a próbán küzdött vele, tanította, magyarázott neki – eredménytelenül.
Aforizmák
„ Egészségünket túlságosan szigorú életrenddel megóvni unalmas betegség."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ