Apolló és Artemisz mellszobrot találtak egy görög templomban
Dátum: 2009. szeptember 22., kedd, 7:32
Kiváló állapotban lévő, Apollót és Artemiszt ábrázoló márvány mellszobrokra bukkantak az időszámítás előtti VII. századból származó actiumi Apolló templomban végzett ásatások során.

Iszmirni Triandi, a régészcsoport vezetője elmondta, hogy a legjobb Pendeli-hegyi márványból készült szobrok maradványait a templom belsejében találták meg. Az első vizsgálatok szerint a szobrok 3,5 méter magasak lehettek.

Az Athéntól 370 kilométerre nyugatra található Actium (mai neve: Punta), eredetileg Anactorium az időszámítás előtt 630-ban alapított ókori város volt. Lakói építették a templomot Apolló tiszteletére, de az épület később földrengés és a tengerszintnek a térségben való megváltozása következtében összedőlt.

Az utóbbi évtizedekben a templom számtalan részletét átszállították Preveza városába.

A templom helyét 1867 óta ismerték, amikor a terület egy tiszteletbeli francia konzulja kiásott két szobrot, és azokat a Louvre-ba küldte.

A 24,15 méter hosszú és 9,2 méter széles templom és egy 3,43 méter hosszú fal romjaira nemrég bukkantak rá a régészek.

"40 éves régészi pályafutásom alatt soha nem voltam részese ilyen kincsek előkerülésének" - nyilatkozta lelkesen a régésznő.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Baudleaire, a híres francia költő találkozott egyszer sétája közben egyik barátjával, Theodore Banville költővel, aki azt javasolta neki, hogy menjenek el együtt fürdeni.
 
Egy frissen szerződtetett fiatal énekes abban a szerencsében részesült, hogy az Opera színészbüféjében összebotlott Székely Mihállyal, a világhírű basszistával. Az újonc megragadta az alkalmat, hogy bemutatkozzék a nagy művésznek.
Aforizmák
„ Ami a világon talán a legtöbb ostobaságot hallja: egy festmény a múzeumban. "
Goncourt fivérek
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ