Csótányok a galériában
Dátum: 2010. május 17., hétfő, 17:50
A Platán Galéria új programsorozatot indított el 2010 februárjában, melyben a kiállítások közötti egyhetes szünetben az előadóművészet kap teret. Minden alkalommal egy-egy felkért magyar alkotó élhet a lehetőséggel, hogy a galéria terét és környezetét játéktérré alakítsa.

A Művészet kilátással sorozatban a szervezők a kísérletezésre helyezik a hangsúlyt és az alkotókat arra ösztönözik, hogy ebben a nem színházi térben helyspecifikus akciókat, hosszabb-rövidebb performanszokat dolgozzanak ki. Nem cél egészestés előadások bemutatása, helyette azt szeretnék, hogy a közönség bátor és izgalmas kísérleteket láthasson, s adott esetben a felkért alkotót új oldaláról ismerhesse meg.

Tánc és mozgásszínházi akciók után, harmadik alkalommal – május 28-án –, a bizarr humoráról ismert Pont Műhely tesz egy különös kísérletet a zene és a lengyel irodalom találkoztatására.

A Keszég László vezette, erőteljes társadalomkritikájáról ismert Pont Műhely színházi társulás 1992-ben alakult, és azóta – saját bevallásuk szerint - elhivatottan munkálkodnak a világ megváltásán, és ha ez mégsem sikerülne, akkor legalább okot adnak egy jó kis kacagásra.

A társulat ezúttal Bruno Schulz, a drohobicsi gettóban 1942-ben meggyilkolt galíciai zsidó, az aprótermetű rajztanár és művész, egy vékonyka kötetben elférő irodalmi életművéből merít: Csótányok című novelláját dolgozzák fel egy zenei perfromansz keretében.

Esterházy Péter szerint „Schulz tudta, amit mindenki tud (tud és elfelejt), de akkor, túlzón szólva, csupán Gombrowicz és Kafka tudott, hogy ’bármi megtörténhet’” Ez a „bármi megtörténhet” pedig az abszurditás határait tolja ki a végletekig, melynek feloldásához vagy túléléséhez elengedhetetlen a Pont Műhely humora.

Időpont: 2010. május 28. (péntek), 17.30-18.30

Helyszín: Platán Galéria (1061 Bp., Andrássy út 32.)

Koncepció: Márkos Albert

Előadók: Keszég László, Márkos Albert, Szesztay Dávid

Koncepció és szervezés: Erdődi Katalin, Kőhegyi Ilona, Pintér Gábor

A program ingyenesen látogatható!

 

 

 

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
 
Az Isteni színjáték tengernyi szereplőjéből és fordulatos eseményéből is kitűnik, hogy Dante emlékezőtehetsége rendkívüli volt. Erről a csodálatos memóriáról egy szerény, de frappáns történet is beszámol.
Aforizmák
„ A barát az egyetlen, aki ki tudja javítani a hibáidat – de van annyi esze, hogy meg se próbálja."
Ismeretlen
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ