Német egység a Balatonnál
Dátum: 2010. szeptember 14., kedd, 11:07
A balatonfüredi Vaszary Villa kertjében szeptember 18-án délelőtt 10 órakor nyílik meg először Magyarországon a Collegium Hungaricum Berlin által létrehozott, és Németországban már nagy sikert aratott Német egység a Balatonnál című kiállítás.

A tárlat az Európai Unió Tanácsa magyar elnökségének hivatalos programja. Tudományos igénnyel dolgozza fel a ’60-as, ’70-es és ’80-as évek során a Balatonnál létrejött keletnémet-nyugatnémet személyes találkozásokat.  A kor tanúinak bevonásával, privát filmanyagok gyűjtésével, levelezések, naplók, valamint titkosszolgálati anyagok elemzésével olyan átfogó kép megalkotására törekszik, amely érthetővé és átélhetővé teszi a „német-német egység”, illetve megosztottság személyes szintű feldolgozását, mind a német-magyar, mind a német-német, valamint az európai történelem egy kiemelkedően fontos szeletének vizsgálatát.

Köszöntőt mond: Dr. Bóka István, Balatonfüred polgármestere, Can Togay János, a Collegium Hungaricum Berlin igazgatója és Forgács Péter médiaművész.

A kiállítást Dorothee Janetzke-Wenzel, Német Szövetségi Köztársaság nagykövete és Győri Enikő, EU ügyekért felelős államtitkár nyitja meg. Közreműködik a Gergely Éva trió.

Az ünnepélyes megnyitót követően Forgács Péter tárlatvezetést tart.

A kiállítás szeptember 19. és 2011. június 26. között tekinthető meg. (Balatonfüred, Honvéd u. 2-4.)

www.vaszaryvilla.hu

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Will Rogers amerikai komikus, aki csúnya ember volt, társaságban így szólt egy hölgyhöz:
 
Amikor a náci csapatok megszállták Magyarországot, számos más művésszel együtt Salamon Bélát is elfogták, és elhurcolták a Svábhegyre, a magyar Gestapóhoz.
Aforizmák
„ Három dolog soha nem tér vissza: a kilőtt nyíl, a kimondott szó és az elmúlt nap."
Daumer
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ