Kinyílik a múzeumi trezor Szegeden
Dátum: 2011. június 23., csütörtök, 8:00
Kizárólag egy estére, a múzeumok éjszakájára nyílik ki a szegedi Móra Ferenc Múzeum trezorja; csak szombaton láthatja ugyanis a nagyközönség a múzeum kivételes aranykincseit, köztük azokat, melyeket a nagyszéksósi leletegyüttesből őriznek a dél-alföldi városban.

Lajkó Orsolya régész a szerdai sajtótájékoztatón elmondta: a csaknem egy kilogramm össztömegű kincs legtekintélyesebb darabja egy nyakperec, amely több mint négyszáz grammos. Emellett bemutatnak az V. század környékéről származó, zománc- és féldrágakő-berakásokkal díszített csatokat, szíjvégeket, lószerszám díszeket és különböző aranylapokat a mintegy ötvendarabos kollekcióban.

A leletek mellett a múzeum gazdag numizmatikai gyűjteményének kincseit is láthatják az érdeklődők: római és bizánci pénzérméket, valamint Károly Róbert, Mátyás király, Mária Terézia és Ferenc József idejéből származó érméket is megtekinthet a közönség. A tárlat érdekessége az az aranyérem, melyet 1883-ban adtak ki Ferenc József szegedi látogatásának tiszteletére.

A magyar pénzverés történetét szemléltető kiállítási anyag egészen a huszadik századig kalauzolja a látogatókat: az 1950-es, 60-as, 70-es években kiadott emlékérmeket is kiállítanak. Az egyedi tárlat további különlegességeket is tartogat: bemutatják például azt az aranytollat, melyet Tömörkény István írói jubileumának tiszteletére vehetett át, valamint látható majd egy ritkaságnak számító, Kossuthot ábrázoló miniatűr nyakkendőtű is.

A további programokról Szatmári Csilla, az intézmény közművelődési csoportjának munkatársa elmondta: a múzeum főépületében a kiállításokhoz kapcsolódva lesz például kígyóetetés, az intézmény előtti színpadon haditornász bemutató szórakoztatja majd az összegyűlteket, majd múzeumi divatbemutatót tartanak az elmúlt 50 év ruhaanyagából, de a tűzzsonglőrök játékában is gyönyörködhetnek az érdeklődők. A múzeum két másik helyszínén, a várban és a Fekete-házban tárlatok nyílnak a különleges esten. Előbbiben a városkép változásának elmúlt húsz évét kísérhetik figyelemmel a látogatók, utóbbiban gróf Bánffy Miklós emlékkiállítása nyílik meg, mely a Szegedi Szabadtéri Játékok Az ember tragédiája című előadásához kapcsolódik.

A múzeumok éjszakájához a Tisza-parti városban hagyományosan kapcsolódnak a társintézmények is. A Somogyi könyvtárban kiállítással, gyermekfoglalkozásokkal várják a kicsiket és nagyokat. A program éjfélkor a Szegeden őrzött legrégebbi kódex, a Prágai Missale bemutatásával és becsukásával zárul.

A Dóm tornya is megnyitja kapuit és az éjszakai Szeged fényeit figyelhetik meg a vállalkozó szelleműek. A REÖK-palotában közönségtalálkozóra várják Az ember tragédiája címszereplői azokat, akik szívesen bejárnák velük a ház tárlatait. A füvészkertbe is kilátogathatnak az érdeklődők, ott zseblámpás kalandtúrákkal és színielőadásokkal készülnek. Új helyszínként csatlakozott idén az egyetemi Tudástár, ahol természettudományos kísérletekkel és érdekességekkel ismerkedhetnek meg a látogatók szombaton, a múzeumok éjszakáján.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A népszerű színész hajnali három körül ért haza a filmforgatásról. Fáradtan sóhajtott föl, amikor végre megállt a belvárosi bérház előtt. Kereste a kulcsait, majd döbbenten jött rá: azok bizony otthon maradtak, a másik kabátja zsebében.
 
Molnár Ferenctől megkérdezték, hogy szerinte a békegalamb hím- vagy nőnemű. Az író elgon-dolkodott, majd határozottan így válaszolt:
Aforizmák
„ Az ostobaság csökkenését nevezzük haladásnak"
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ