Csiky Tibor képzőművész életmű-kiállítása a Kogart Galériában
Dátum: 2012. május 30., szerda, 10:37
Idén lenne 80 éves Csiky Tibor szobrász, éremművész, akinek teljes életművéből ad válogatást az a tárlat, amely a fővárosi Kogart Galériában nyílik csütörtökön.

Az 1989-ben elhunyt Csiky Tibor a hazai avantgárd művészet egyik jelentős alakja. A tárlattal a galéria kísérletet tesz arra, hogy ráirányítsa a figyelmet egy szinte teljesen elfeledett életműre, mert a művésznek 1990-ben volt utoljára nagy kiállítása a Magyar Nemzeti Galériában - mondta Szabó Noémi, a kiállítás kurátora az MTI-nek.

A kiállítás törzsanyaga - mintegy ötven alkotás - Csiky Tibor hagyatékából került ki. Bemutatják korai reliefjeit, érmeit és plakettjeit, így a korai 60-as években készült három nagy és nyolc kicsi, fából faragott domborművét, 1970-ig készült mintegy húsz rajzát, grafikáit, amelyek a műveihez kapcsolódnak. Látható lesz nyolc-kilenc pop-artos fotója, valamint a 70-es, 80-as évek konstruktivista kisplasztikái, plakettjei.

"Csikynek a hatvanas évek végén készült organikus-absztrakt szobrai, valamint a hetvenes években szerkesztett újgeometrikus konstrukciói a magyar szobrászat igen jelentős művei, a halála előtti évekből származó munkák pedig a klasszikus konstruktivizmus kérdéseire adnak szikrázóan pontos választ" - idézte Hajdu István művészettörténész elemzését a kurátor.

Szabó Noémi elmondta, hogy Csiky Tibor matematika-fizika szakon kezdte egyetemi tanulmányait, bölcsészként fejezte be, de egész életében foglalkoztatta a fizika, a kvantummechanika, emellett bejárt a műszaki egyetemre Pogány Frigyes építész, művészettörténész, urbanista óráira. Rendszeresen kiállított a balatonboglári kápolnatárlatokon, több közös kiállítást szervezett fiatalokkal Meditáció és Rend címmel a 80-as évektől haláláig a Bartók 32 Galériában.

Csiky Tibor művei megtalálhatók Magyarország több nagyvárosának múzeumában, Németországban Aachenben, illetve magángyűjteményekben. Szülőhelyén, Olaszliszkán a polgármesteri hivatal kertjében nemzetközi szoborkertet hoztak létre a Csikyhez kötődő kortárs művészek alkotásainak.

A kiállítást - amely június 29-ig látható - Bak Imre festőművész, Csiky barátja, kollégája nyitja meg csütörtökön a Kogart Galériában.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A háború alatt egy brit kormányülésen egy miniszter azzal állt elő, hogy a hadiállapotra tekintettel nullázzák le a kulturális kiadásokat, és a felszabaduló összeget fordítsák fegyverekre.
 
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
Aforizmák
„ Okos ember: azt mondja, amit én."
Ignotus
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ