Matteo Massagrande olasz festő képei a Kogart Galériában
Dátum: 2012. szeptember 12., szerda, 0:23
Először mutatkozik be Magyarországon Matteo Massagrande olasz festőművész, grafikus, restaurátor, a figurális festészet nemzetközi hírű képviselője, aki Padovában és Hajóson él; kiállítását Contemplazione/Elmélkedés címen láthatják az érdeklődők a Kogart Galériában péntektől október 5-ig.

A tárlaton 22 festmény prezentálja Massagrande legújabb művészeti periódusát, sorozata egészen frissen került ki hajósi műterméből, máris évszázados patinával rendelkezik - jegyezte meg az MTI-nek Szabó Noémi művészettörténész, a galéria vezetője.

Utalt rá, hogy a művész páratlan festészettechnikai tudása freskófestészeti és restaurátori múltjából fakad, a régi korok, így a reneszánsz, majd a XVII. - XVIII. századi klasszikus mesterek festészetének műhelytitkait teljes mértékben a saját festészeti felfogásának szolgálatába állítja. A finoman megfestett részletek, a málló vakolat, a romos lépcsők mesteri fény-árnyék megoldásai olyan kisugárzást kölcsönöznek a megfestett tárgyaknak, amelyek színpadszerűvé teszik enteriőrjeit.

Massagrande alkotásainak fő témája a belső enteriőr és a városképek. A művész erőteljesen vonzódik a klasszikus építészethez, a megkopott fényükben vagy romos állapotukban fennmaradt épületek, lépcsőházak és szobák azonban valójában soha nem léteztek. Az emlékezés és az elmélyülés helyszíneit örökíti meg anélkül, hogy nosztalgiázna - magyarázta a művészettörténész.

Alkotásainak másik fontos témája a városkép, amelyen legtöbbször enyhe felülnézetből ábrázolja a hosszan futó épületsorokat, vagy a hangulatos belső udvarokat; egy olyan perspektívából, amely bár felülemelkedik a város banális eseményein, de mégis elég közel enged a fiktív települések sajátos építészeti arculatához illetve hangulatához - összegezte Szabó Noémi.

Matteo Massagrande Padovában született 1959-ben, grafikai és festészeti tanulmányokat folytatott. Jelenleg Padovában illetve Hajóson él és dolgozik. Az alföldi városba magyar felesége révén került, megragadta képzeletét a Pincefalu 1300 löszbe vájt borospincéjével.

Az elmúlt harminc évben több mint száz egyéni nemzetközi kiállításon vett részt. Kritikusai szerint Massagrande az új olasz figurális festészet egyik legfontosabb képviselője. Tavaly a The New York Times egy teljes oldalon méltatta művészetét. Képei olyan rangos gyűjteményekben találhatók meg, mint a firenzei Uffizi képtár grafikai kabinetje.

A kiállítást Szinyei Merse Anna művészettörténész nyitja meg.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egyik hazai körútján Caruso néhány ezer lírát utaltatott át magának egy kisváros postahivatalába. Amikor a címére érkezett pénzért jelentkezett, az akkurátus postamester sehogy sem volt megelégedve az énekes személyi igazolványaival.
 
Wagnert sokan bírálták, támadták életében. Egy ízben éppen társaság volt nála, amikor a postás egy levelet hozott. A zeneszerző felnyitotta, s a papírlapon mindössze egyetlen szó állt: „Hülye".
Aforizmák
„Sokáig csak az a munka tart, amelyet nem merünk elkezdeni."
Charles Baudelaire
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ