Somogyi Győző grafikus, festőművész alkotásai Székesfehérváron
Dátum: 2012. szeptember 27., csütörtök, 1:28
Somogyi Győző Kossuth-díjas grafikus és festőművész gazdag életművéből válogatott alkotások láthatók a székesfehérvári Szent Korona Galériában.

A művész 70. születésnapja alkalmából rendezett tárlaton történelmi eseményeket és személyiségeket megörökítő grafikáit, családi arcképcsarnokából és szakrális témájú munkáiból válogatott festményeit, valamint tájképeit mutatják be.

Az alkotások igazolják a kiállítást megnyitó Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök szavait, aki az alkotó munkásságát méltatva kiemelte, Somogyi Győző művészete következetes, megélt hitéből, keresztény gondolkodásmódjából táplálkozik.

A tárlat megnyitását összekapcsolták a Székesfehérvári Egyházmegye Kortárs Művészeti Gyűjteményének második alkalommal megrendezett szimpóziumával. Elődeinek ilyen irányú tevékenységét követve, a művészetpártoló, a művészekkel mindig élő, tartalmas kapcsolatot ápoló Spányi Antal püspök alapította a gyűjteményt tavaly szeptemberben.

Mint akkor az MTI-nek elmondta, a gyűjtemény gyarapítására nemcsak az egyházmegyében alkotó mintegy százötven művésztől, hanem az ország más részeiből és a határon túlról is várnak nem kizárólag szakrális témájú, de magas színvonalú alkotásokat, akár felajánlásként, akár megvásárlásra.

A kortárs művészek közül elsőként A festőangyal című művet Aknay János Kossuth-díjas festőművész ajándékozta a gyűjteménynek. Somogyi Győző kiállítása alkalmából ugyancsak egy "angyalos" alkotással, a Szent Mihály arkangyalt ábrázoló ajándékba adott munkájával gazdagította a múzeum anyagát.

Vásárlás útján került viszont a gyűjteménybe Rabóczki Judit Rita szobrászművész Giotto angyalai című kompozíciójának tíz angyala. A pirogránitból és vasból készült alkotásokat - mint azt Reha György, a gyűjtemény kurátora elmondta - a gyűjtemény szívesen kölcsönadja bemutatásra oktatási és kulturális intézményeknek.

Somogyi Győző alkotásait október 22-ig tekintheti meg a közönség.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„ A Kaviár és lencse című bohózatban a szövegkönyv szerint kinyílik az ajtó, a közönség megpillant, pisztolylövés, a szívemhez kapok és felkiáltok: „Meglőttek!...Gyilkosok!...” – És összeesem. Az egyik előadáson a pisztoly csütörtököt mondott. De hát nekem el kellett hunynom ott a helyszínen. Mit tehettem?...
 
Wagnert sokan bírálták, támadták életében. Egy ízben éppen társaság volt nála, amikor a postás egy levelet hozott. A zeneszerző felnyitotta, s a papírlapon mindössze egyetlen szó állt: „Hülye".
Aforizmák
„A nő akkor a legerősebb, ha gyöngeséggel vértezi fel magát."
George Sand
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ