Nyolcmillió forint egy Rippl-Rónai-képért
Dátum: 2012. október 1., hétfő, 0:17
Sok vételi megbízásos és telefonos licittel, kétharmados elkelési aránnyal zárult a Belvedere Galéria szombati művészeti budapesti aukciója, amelyen a legtöbbet, 8 millió forintot egy Rippl-Rónai-képért adták.

A licitálók csak ritkán mentek a kikiáltás ár fölé, pedig a 155 tételben bőven voltak gyűjtői csemegék, ritkaságok, a műkereskedelemben alig fellelhető darabok.

Rippl-Rónai József fára, olajjal festett kis remekműve, a Hölgyek enteriőrben is csak egy licitlépcsővel lépett feljebb, de így is az est legdrágább képe lett.

A művész öccsét ábrázoló pasztell portrét alapáron, 1,6 millióért vették meg, egy tusrajzát 650 ezerről 850 ezer forintra juttatták. Két pasztell képe visszamaradt.

Többen versenyeztek egy pompás avantgárd képért, Pittner Olivér 1934-es Udvar című olajfestményéért, végül 2 millió forintért kelt el.

Schönberger Armand 1918-ra datált expresszív, kubizáló vásznát a kikiáltási ár kétszereséért, 1,1 millióért szerezte meg a vásárló.

Két licitlépcsős emelkedéssel 1,8 millióért vették meg Jándi Dávid izzó színes lányportréját, 1,6 millióért Csernus Tibor kollázsát, és százezerrel megtoldva, 1,7 millióért Scheiber Hugó kalapos hölgyét.

Csaknem kétszeres árat, 850 ezer forintot adtak Simon János György 1923-as futurizáló utcarészletéért. Uitz Béla és Mund Hugó grafikái, Kandinszkij és Salvador Dali litográfiái is a kikiáltás fölött keltek el.

A milliós kategóriában alapáron vették meg Ferenczy Károly, Márffy Ödön, Gulácsy Lajos, Fényes Adolf, Klein József, Kádár Béla, Perlrott Csaba Vilmos egy-egy művét.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Wagnert sokan bírálták, támadták életében. Egy ízben éppen társaság volt nála, amikor a postás egy levelet hozott. A zeneszerző felnyitotta, s a papírlapon mindössze egyetlen szó állt: „Hülye".
 
Tanára szemére vetette, hogy szórakozásból fest.
Aforizmák
„Azon a napon lettél felnőtt, amikor először nevettél egy jót – önmagadon."
Ethel Barrymore
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ