Október 26-án búcsúztatják Pauer Gyulát
Dátum: 2012. október 17., szerda, 10:38
Pauer Gyula Munkácsy- és Kossuth-díjas szobrász, konceptuális és performanszművész, látványtervező temetése október 26-án pénteken 14 órakor lesz a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben, a katolikus egyház szertartása szerint.

A magyar neoavantgárd képzőművészet egyik kiemelkedő egyénisége október 8-án hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el életének 72. évében. Pauer Gyulát az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) saját halottjának tekinti - szerepel az Emmi Kultúráért Felelős Államtitkársága MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

Pauer Gyula 1941. február 28-án született Budapesten. Az ötvenes évek második felében a Budapesti Képzőművészeti Tanácsi Díszítőszobrászati Szakközépiskolába járt, majd 1960-tól a Képzőművészeti Alap Kivitelező Stúdiójának munkatársa volt. A hatvanas évek második felétől a Filmgyárban dolgozott kivitelezőként, majd számos színházban díszlettervezőként. 1985-től szabadfoglalkozású művész volt, 1990 és 1998 között a Magyar Képzőművészeti Egyetem Szcenikai Tanszékének, majd 1994-től a Színház- és Filmművészeti Főiskolának volt a tanára.

1969-től A SZÜRENON csoport, 1992-től a Szinyei Merse Társaság tagja - 1994 és 2000 között elnöke. 1994-től a Magyar Szobrász Társaság alapító tagja és alelnöke volt, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia 1996-ban választotta rendes tagjainak sorába.

Munkásságát, amelyre a konceptuális művészet, a minimal art és a pop art egyaránt hatott, többek közt Munkácsy Mihály-díjjal (1993) és Kossuth-díjjal ismerték el (2005). Számos külföldi galériában (Musée d'Art Moderne, Párizs; The Art Gallery of New South Wales, Sydney; Olimpiai Park, Szöul) állított ki.

Életmű-kiállítását 2005-ben rendezte meg a Műcsarnok. Legismertebb műve A cipők a Duna-parton című emlékhely a budapesti Széchenyi rakparton.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Tanguy apó műkereskedésének kirakatába gyakran ki voltak téve fiatal művészek munkái. Egy járókelõ megpillantott a kirakatban egy Cézanne csendéletet, mely négy almát ábrázolt. Betért a kis üzletbe, s megkérdezte, mennyibe kerül a kirakatban lévõ kép?
 
Az évek senki fölött sem múlnak nyomtalanul, s egyre gyakrabban fordul elő, hogy kisebb-nagyobb panaszokkal föl kell keresniük az orvost. Így tett Dobsa Sándor is, aki az idősebbek számára egyet jelent a Stúdió 11-gyel, s kiváló zongorakísérőként a fiatalok előtt sem ismeretlen.
Aforizmák
„A vereség tudomásulvétele a győzelem kezdete."
Bohumil Hrabal
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ