Magyar festészet napja - Kiállítás és díjátadó a Nemzeti Galériában
Dátum: 2012. október 19., péntek, 0:15
Idősebb mesterek, a középgeneráció és fiatal alkotók munkáiból nyílt kiállítás Élő magyar festészet címmel a Magyar Nemzeti Galériában csütörtökön, a Magyar festészet napján; a megnyitó alkalmából L. Simon László kultúráért felelős államtitkár festészeti díjakat adott át.

A Magyar festészet napja rendezvénysorozatán csaknem 25 program és kiállítás valósul meg országszerte a Magyar Festészetért Alapítvány szervezésében. A művészeti seregszemle kiemelkedő budapesti rendezvénye a Nemzeti Galériában megrendezett, Élő magyar festészet című tárlat, amely hagyományosan a doyenek, azaz a 70. életévüket betöltött festők, a középgeneráció és a 35 év alatti fiatal magyar művészek alkotásaiból mutat be válogatást, ezzel megjelenítve a magyar kortárs festészet három generációját - tájékoztatták az MTI-t a szervezők.

A kiállítás három egységben mutatja be a mai magyar festészetet. A földszinten és az emeleti falak egy részén a doyenek kaptak helyet, az emeleti folyosó két oldalán és a nagyteremben láthatók a középgeneráció alkotásai, végül a kisteremben a fiatalok munkái. A generációs bontáson kívül a rendezés további kronológiai, tematikai vagy stilisztikai szempontot nem alkalmazott, inkább a vizualitás eszközeit kívánta érvényre juttatni: így az összhangok, a kontrasztok, a ritmus és a szín jelentik a főbb rendező elveket - áll a tárlat ajánlójában.

A november 4-ig megtekinthető kiállításon 165 kortárs festő 165 képe szerepel Benedek Katalin művészettörténész, Atlasz Gábor, Bukta Norbert, iski Kocsis Tibor, Szentgyörgyi József és Véssey Gábor festőművészek válogatásában.

A tárlat megnyitása alkalmából L. Simon László az Emberi Erőforrások Minisztériuma által finanszírozott díjakat adományozott. Az életműdíjat és az azzal járó egymillió forintot Veress Sándor László Munkácsy-díjas festőművésznek adta át, míg az ifjú tehetségeknek járó Maticska Jenő-díjat idén megosztották, így az elismerést és a mellé járó 250-250 ezer forintot Horváth Roland és Szabó Attila kapta meg.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A híres amerikai írónő, Dorothy Parker nyilatkozta egyszer: – Szeretem a martinit, de legfeljebb kettő pohárral.
 
Varsányi Irén, a Vígszínház nagy művésze az utcán összefutott egy színészkollégájával.
Aforizmák
„Sokáig csak az a munka tart, amelyet nem merünk elkezdeni."
Charles Baudelaire
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ