Meghalt Jakobovits Miklós nagyváradi festőművész
Dátum: 2012. december 18., kedd, 0:30
Nagyváradon elhunyt Jakobovits Miklós Munkácsy-díjas festőművész - tájékoztatta az MTI-t a művész özvegye.

Jakobovits Miklóst életének 77. évében, hosszan tartó súlyos betegség után vasárnap este érte a halál.

Jakobovits Miklós 1936 augusztus 9-én született Kolozsváron, művészeti tanulmányait szülővárosában a Ion Andreescu Művészeti Akadémián végezte. Élete alkotó részét Nagyváradon élte le, ahol 1965-től a Körös-vidéki Múzeum képzőművészeti részlegének munkatársaként, majd főmuzeológusaként dolgozott. Festészete az expresszionizmus és szürrealizmus forrásvidékeinek stílusjegyeit mutatja.

Jakobovits Miklóst 2003-ban a magyar kulturális tárca Munkácsy-díjjal tüntette ki, 2010-ben a román kulturális minisztérium életműdíját, 2012-ben pedig a Magyar Érdemrend középkeresztjét vehette át.

Alapító tagja, majd 1996-tól elnöke volt az erdélyi magyar képzőművészek szövetségének, a Barabás Miklós Céhnek. Fő szorgalmazója volt az Erdélyi Művészeti Központ létrehozásának, amely októberében kezdte el működését Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeum keretében.

Jakobovits Miklós temetési szertartása szerdán, december 19-én 14 órakor (közép-európai idő szerint 13 órakor) kezdődik Nagyváradon a Rulikowski temető Steinberg-kápolnájában.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jávor Pál nemcsak a színpadon és a filmekben szeretett mulatni, hanem a szabad idejében is. Még fiatal színész volt, amikor egy éjjel az egész havi fízetését elszórakozta.
 
A XIX. század végén a lengyel komponista és zongoraművész, Moritz Moszkowski Bécs utcáin sétálgatott a Rimszkij-Korszakov-tanítvány Alekszandr Glazunov társaságában.
Aforizmák
„ Az életet csak előretekintve lehet élni, ám megérteni csak visszatekintve lehet."
Soren Kierkegaard
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ