Blaskó János kiállítása szombaton nyílik Győrben
Dátum: 2013. január 24., csütörtök, 0:37
Blaskó János szobrászművész retrospektív kiállítása szombaton nyílik meg Győrben, a Városi Művészeti Múzeumban.

Az Esterházy-palotában látható tárlatot a tervek szerint Kövér László, az országgyűlés elnöke nyitja meg - mondta el Grászli Bernadett, a közgyűjtemény igazgatója az MTI-nek.

"Hatvannyolc éves vagyok, ebben a korban már visszanéz az ember. A kiállítás ötven évet fog át, öt évtized munkásságába ad bepillantást" - mondta a tárlatról Blaskó János. Hozzátette: a győri bemutató legrégebbi darabját tizenöt évesen készítette. A gipsz portré testvérét, a ma színész Blaskó Pétert ábrázolja.

"Azért állítom ki, mert ma is lelket látok benne" - közölte az alkotó, hozzátéve, hogy a portrékészítés végigkísérte pályáját. Az utóbbi években, évtizedekben a magyarság kiemelkedő személyiségeit formálta meg kőből, bronzból. Ezeket az alkotásokat egyfajta útjelzőnek szánja, iránymutatásnak a ma embere számára - jegyezte meg.

A köztereken álló alkotásokat - köztük a székelyudvarhelyi történelmi emlékparkban felállított szobrait vagy A család című, háromalakos kompozícióját, amely Erdőkertest díszíti - fotókon láthatja majd a közönség. Ugyanakkor több kisplasztikát is felvonultat a tárlat, ezeket az alkotásokat egyebek mellett a Magyar Nemzeti Galéria és a debreceni Déri Múzeum kölcsönözte a bemutató idejére.

Blaskó János szólt arról, hogy az Országgyűlés elnökét ő kérte fel a kiállítás megnyitására. Mint elmondta, sok évvel ezelőtt Erdélyben ismerte meg Kövér Lászlót, aki örömmel vette a felkérést.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenc jókedvű társasággal vacsorázott egy óbudai vendéglőben. Az asztalok között állandóan ott lábatlankodott egy szemtelen kiscsirke, le-lecsapva a morzsákra.
 
Miután Heltai Jenő nem kérhetett szabadalmat szellemes mondásaira, sűrűn érte az a „megtiszteltetés", hogy ötleteivel mások neve alatt találkozott.
Aforizmák
„ Ami a világon talán a legtöbb ostobaságot hallja: egy festmény a múzeumban. "
Goncourt fivérek
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ