Kiállítás Kungl György porcelán állatfiguráiból
Dátum: 2013. február 11., hétfő, 10:43
Kungl György több műfajban is alkotó Munkácsy-díjas művész porcelánból készült legújabb állatfiguráit mutatják be péntektől a Museion No. 1. Galériában, Budapesten.

Kungl György alkotásai olyan állatfigurák, amelyek szimbolikus jelentésű tárggyal, például könyvvel vagy kehellyel kerülnek kapcsolatba. A közöttük kialakuló kölcsönhatás egy-egy szellemi természetű fogalmat, mint például a kíváncsiságot, az irigységet vagy egy érzést, többek között az éhséget vagy a szomjúságot jeleníti meg. Az állatfigurákhoz és a szimbolikus tárgyakhoz olykor látszólag eltérő formák, többek között felhő vagy szőlőfürt társul. A művek anyaga porcelán, amely máz nélkül fehér színű, mázzal pedig fényesen csillogó.

A művész az MTI-nek elmondta, hogy a kamrakiállításon az elmúlt egy-két év új alkotásai mellett - tervei szerint - régi munkái közül is bemutat néhányat a galéria felső emeletén.

Látható lesz például egy kehely, amelyen három szurikáta (szirti macska) veszekszik, az egyik állat az egyik irányba, a másik a másikba húz, az alkotáson az irigység, a kapzsiság, az önzés jelenik meg. Nem az ironikus megközelítés miatt választotta a szurikátákat, hanem azért, mert mozgásukat és viselkedésüket emberszerűnek találja.

"Nem használom a szobrászat megszokott agresszív anyagait: a követ, a betont, a vasat vagy az acélt" - jegyezte meg a művész.

Kungl György keramikus, festő, grafikus és szobrász több csoportos kiállításon vett részt Magyarországon és külföldön, egyéni tárlata volt Párizsban és Rómában is. Alkotásai megtalálhatók több hazai közgyűjteményben, például a Magyar Nemzeti Galériában, az Iparművészeti Múzeumban, a pécsi Janus Pannonius Múzeumban, valamint a kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdió gyűjteményében.

A március 1-jei finisszázson Kungl György Képregény című könyvét Lugosi Lugo László fényképész és művészeti szakíró mutatja be. A könyvben a művész korábbi munkáiból látható tematikus válogatás.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
X. Ince pápa, amikor meglátta tulajdon arcképét, amelyet Velázquez festett, így kiáltott fel:
 
A népszerű színész hajnali három körül ért haza a filmforgatásról. Fáradtan sóhajtott föl, amikor végre megállt a belvárosi bérház előtt. Kereste a kulcsait, majd döbbenten jött rá: azok bizony otthon maradtak, a másik kabátja zsebében.
Aforizmák
„ Az emberek nem egészségesek, hanem boldogok akarnak lenni."
Karinthy Frigyes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ