Meghosszabbították a Faragó-kiállítást a Nemzeti Galériában
Dátum: 2013. február 28., csütörtök, 0:47
Meghosszabbították, így még június 2-ig látható a Faragó József (1866-1906) karikaturista rajzait és metszeteit bemutató tárlat a Magyar Nemzeti Galériában Budapesten.

A tavaly októberben nyílt kiállítás a múlt század végi Magyarország egyik legismertebb karikaturistájának, Faragó Józsefnek mintegy hatvan művét mutatja be. A felvonultatott rajzok jelentős része politikai karikatúra, de láthatóak a tárlaton a művész festményekről, szobrokról készített gúnyrajzai, valamint rézkarcai is - közölte az intézmény szerdán az MTI-vel.

A "Faragó József (1866-1906) művészete. Karikatúrák a Borsszem Jankóból" című tárlaton helyet kaptak az alkotó utolsó éveinek munkái: többek között berlini művészportréi és legjelentősebb lapja, a Richard Strauss zeneszerző arcképe is.

Faragó József 1894 és 1903 között jelentősen megújította a magyar politikai karikatúra műfaját. A Borsszem Jankó és a Kakas Márton című lapokban szakított az addig jobbára sematizált alakokkal dolgozó, inkább anekdotikus jellegű magyar karikatúra hagyományaival: a kor közéleti személyiségeit, a napi politikai élet csatározásait maró gúnnyal, de művészi igényességgel, pontosan megrajzolt figurákkal parodizálta.

A politikai munkák mellett művészeti karikatúrákat is készített, ezeken az évente kétszer megrendezett műcsarnokbeli tárlatokon kiállított festményeket, szobrokat figurázta ki. A rajzok egy része ma is ismert, népszerű műalkotásokat karikírozott, amelyek közül a kiállítás néhányat - például Ferenczy Károly Madárdalát vagy Szinyei Merse Pál Majálisát - a karikatúrákkal együtt mutat be.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A híres debreceni komikus az ország másik végében szerepel. Szünetben bemegy az öltözőjébe egy felhevült anya a lányával, és lelkesen mondja:
 
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
Aforizmák
„A szexualitás kereszt. Szerencsére nem feszítenek rá egész életünkben.
Salvador Dali
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ