Észt, roma és horvát kiállítások idén a Néprajzi Múzeumban
Dátum: 2013. március 6., szerda, 8:04
Észt, roma, finn és horvát tárlatok is szerepelnek a Néprajzi Múzeum idei kiállítási tervében, amelyet kedden, a Néprajzi Múzeum napján mutatott be Kemecsi Lajos főigazgató.

Mint hangsúlyozta, egy múzeum sokkal többről szól, mint pusztán kiállításokról, így a múzeumpedagógiai programokkal, tárlatvezetésekkel, előadásokkal kísért keddi ünnep jó alkalom arra, hogy az intézmény megmutassa, mi teszi igazi múzeummá az időszaki kiállításokon túl.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a Néprajzi Múzeum ne készülne erős kiállítási programmal - tette hozzá. Január végétől már látható az észt szigetvilág száz évvel ezelőtti néprajzi képét bemutató, Saaremaa, Muhumaa és Hiiumaa című kiállítás - amelynek ritkaságszámba menő anyagát Észtországba is meghívták -, illetve az ahhoz kapcsolódó, A vízimadarak népe - Lennart Meri filmes vándorútjai 1969-1988 című tárlat.

Február végétől várja a gyerek-, fiatal és felnőtt csoportokat, de akár az egyéni látogatókat is a Tárgyas ragozás - Szubjektív etnográfia című tanulmányi kiállítás, amelyben tematikus csoportokba rendezett klasszikus néprajzi és kortárs tárgyak gondolkodtatnak el a néprajz, a kiállítás és a múzeumi tárgy fogalmáról.

Kedden nyílik meg az elmúlt év gyűjteménygyarapításait bemutató, 370 tárgyat és több ezer fotót felvonultató újszerzeményi kiállítás, valamint a tavaly elhunyt Keszi Kovács László néprajztudós előtt tisztelgő, Minden kocka érték - "Én is voltam gyalogfilmes" című tárlat.

Egy Baranya megyei falu száz évvel ezelőtti, soknemzetiségű világát idézi fel Hernai Béla amatőr fotográfus korabeli felvételein keresztül a Multietnikus dimenziók - Egy véméndi tanító fotográfiái 1916-1920 című, március 22-től látható kiállítás, majd április elejétől a látogatókat egy Spanyolországból érkező, Roma életek című tárlat is várja, amelynek célja a sztereotípiák által elhomályosított roma történelem és mai valóság bemutatása.

Találkozások címmel a dél-magyarországi régió nemzetiségeinek együttélését kutatja a berlini Európai Kultúrák Múzeuma Kelet-közép- és Délkelet-európai Koordinációs Iroda fotókiállítása május végétől. A június 22-én nyíló, A ryijy élő hagyománya című tárlat a rendezők szándékai szerint egy különleges tárgytípus, a csomózott finn szőnyeg történetén keresztül vezeti el a látogatót egyfajta "életérzésig" és talán a finn dizájn jobb megértéséig.

Szeptemberben a közelgő horvát EU-csatlakozás alkalmából nyílik a magyarok számára történelmi és turisztikai szempontból egyaránt fontos szomszédos ország néprajzát feltáró kiállítás a múzeum saját anyagából, illetve a Szakrális Művészetek Hete részeként a felvidéki Sasvár népi vallásosságát bemutató tárlat.

Immár hagyományosan a Néprajzi Múzeum ad otthont Budapesten a World Press Photo kiállításoknak, idén ősszel azonban az intézmény saját kísérőtárlattal is készül Szamódi Zsolt Olaf fotóművész nyugat- és délkelet-kínai felvételeiből. Fekete-Körös-völgy lakói és települései a századfordulón címmel nyílik 2013 utolsó időszaki tárlata, amely Györffy István 1911-es expedícióját idézi fel, az ott gyűjtött anyagot először bemutatva kiállításon.

Kemecsi Lajos újságírói kérdésre elmondta, jelenleg is folyamatban van az intézmény Múzeumi negyedben építendő új épületére vonatkozó koncepció kialakítása, és elindult már a múzeum gyűjteményének költöztetéséhez szükséges állományvédelmi felmérés is.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jack London amerikai írót egyszer az orvos szigorú zöldségdiétára fogta, semmi mást nem ehetett.
 
A L'Opinion című lap 1885.október 15-i számában megemlékezik a Hotel Drouot árveréséről (amely árverési csarnokot műfordítóink Drout-szállodának szoktak magyarítani), s elmondja, hogy mikor a szolga a kiállítási asztalra helyezett egy milói Vénust ábrázoló másolatot, harsány hangon kiáltotta a közönség felé:
Aforizmák
„ Nehéz elhinni, hogy valaki igazat mond, ha tudjuk, hogy mi az ő helyében hazudnánk."
Henry Louis Mencken
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ