Fiatal szobrászművész kapta a Víz'P'Art alapítvány ösztöndíját
Dátum: 2013. március 15., péntek, 1:08
Gwizdala Dáriusz szobrászművész nyerte el a szekszárdi Víz'P'Art Közalapítvány idei művészeti ösztöndíját, amelyet csütörtökön adtak át Szekszárdon.

Az alapítvány immár másodszor ítélte oda a kétszázezer forinttal járó Szabó Dezső-ösztöndíjat, amelyre ezúttal tizenöt alkotóművész pályázott - mondta az MTI-nek Lovas Csilla irodalomtörténész, a közalapítvány titkára.

A bírálók egyhangúan döntöttek a szekszárdi származású fiatal szobrászművész mellett, aki jelenleg a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatója Farkas Ádám tanítványaként.

Gwizdala Dáriusz, aki az MTI-nek a természetelvű, klasszikus szobrászati látásmód és a kortárs nyelven beszélő művészet elvét vallónak mondta magát, az ösztöndíj révén két éven belül egy szekszárdi kiállításon mutatja be Absztrakt című sorozatát és első egyetemi éveinek munkáit.

A közalapítvány évente egy 35 évnél fiatalabb Tolna megyei képzőművészt támogat a Szabó Dezső (1888-1971) szekszárdi festőművészről elnevezett ösztöndíjjal. A szervezet a névadó művész alkotásainak reprodukciójára gyűjtött adományokból megmaradt összeget, hárommillió forintot és kamatait fordítja az alkotók díjazására.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az 1946-os Csongor és Tünde felújítás egyik legemlékezetesebb színészi alakítása Gobbi Hilda nevéhez fűződik. A fiatal művésznő Mirigy-boszorkány félelmetes figuráját a magyar népmesék szellemében formálta meg, – s a visszataszító, csúf, vén szipirtyó, különösen az ifjúsági előadások közönsége körében, meglepően népszerű lett.
 
A L'Opinion című lap 1885.október 15-i számában megemlékezik a Hotel Drouot árveréséről (amely árverési csarnokot műfordítóink Drout-szállodának szoktak magyarítani), s elmondja, hogy mikor a szolga a kiállítási asztalra helyezett egy milói Vénust ábrázoló másolatot, harsány hangon kiáltotta a közönség felé:
Aforizmák
„ A műsorpolitika a színház erkölcse."
Kornis Mihály
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ