Tárlat Gábor Áron olajfestményeiből, papírmunkáiból és fotóiból
Dátum: 2013. március 22., péntek, 0:52
Gábor Áron képzőművész kilenc olajfestményt, tíz vegyes technikával készült papírmunkát, valamint az 1989-es performanszain készült fotóit mutatja be azon a kiállításon, amely Fénylabirintus címmel péntektől látható a Faur Zsófi Galériában Budapesten.

Az alkotó az MTI-nek elmondta, hogy a budapesti Francia Intézet korábbi, Szív utcai épületében 1989-ben bemutatott videó installációi, azok számítógépes grafikával felülírt fotói előrevetítették a témakört, amelyet a 2012-13-as nagyméretű olajképein felhasznált.

A papírmunkák a nagyméretű olajvásznak előképei és szellemi kísérletei, munkáiban meghatározó az analitikus témakeresés. "Az avantgárd hagyományokhoz kötődő kutató és analizáló festészetet képviselem" - hangsúlyozta Gábor Áron.

Fitz Péter művészettörténész elmondta, hogy Gábor Áron művészete az elmúlt negyedszázadban mindig két alapvető forrásból táplálkozott: az egyik a természet rejtőzködő, belső szépsége, a másik az önmaga által már megfogalmazott, autonóm képi világ és annak tapasztalatai. Festményei a kavargó, örvénylő formákból, színek uralmából építkeznek és ugyan nem tájképeket készít, de a természet állandó hatása alatt dolgozik.

Gábor Áron 1981-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakán, mestere Fischer Ernő és Kokas Ignác volt. 1983-ban fejezte be tanulmányait a főiskola mesterképzésén murális szakon Klimó Károly szakmai irányításával. Több tanulmányúton vett részt Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban. 1979 óta rendszeresen szerepel országos és külföldi tárlatokon. Műveit őrzi a Magyar Nemzeti Galéria, a Ludwig Múzeum, valamint a pécsi és székesfehérvári múzeum.

A tárlat április 27-ig látható.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A nagy színésznek egy darabban fel kellett olvasni egy levelet, ezért sosem tanulta meg a levél szövegét. A fiatal, kezdő színész, aki a levélhozó inast játszotta, úgy gondolta, megtréfálja híres kollégáját és a jelenetbe a megírt levél helyett egy üres papírt vitt be.
 
Jászai Mari vidéken vendégszerepelt. A partnere csapnivalóan gyenge színész volt. Jászai a próbán küzdött vele, tanította, magyarázott neki – eredménytelenül.
Aforizmák
„Fucsik azt mondta: Emberek, legyetek éberek! Én meg azt mondom: Éberek, legyetek emberek!
Szász János
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ