Szabó Gyula képeiből nyílt kiállítás Losoncon
Dátum: 2013. március 22., péntek, 0:57
A felvidéki Losoncon alkotott festőművész, Szabó Gyula mintegy negyven, a települést és környékét ábrázoló olajképéből nyílt kiállítás a nevét őrző emlékházban csütörtökön a szlovákiai városban. A tájképtárlatot szeptember végéig láthatja a közönség.

A megnyitón a festőművész özvegye, Szabó Kinga az MTI-nek elmondta: férje halála óta foglalkozik az életmű rendszerezésével, közzétételével és megőrzésével. Felidézte, hogy 2008-ban nyitott galériát a losonci Szabó Gyula utcában lévő házukban a hagyaték bemutatására, azóta ez a hatodik kiállítás a városban.

A galéria épületet tavaly ősszel a besztercebányai megyei önkormányzat segítségével jelentősen bővítette. A mostani az első alkalom, hogy a losonci Nógrádi Múzeum és Galériával közösen szerveznek a festőművész galériájában Szabó Gyula-kiállítást. A bemutatott képek mintegy fele múzeumi tulajdon. Az új galériarészben 38 olajkép látható, ezeket Szabó Gyula a negyvenes, ötvenes, hatvanas években festette. A kezdeti realisztikus ábrázolástól egészen a kubista megfogalmazásig elevenedik meg az alkotó szeretett városa, az érzékiséget hordozó táj, valamint Gömör és Nógrád épületeinek szimbolikus ábrázolása. Iveta Kaczarová, a Nógrádi Múzeum és Galéria igazgatója a tárlatnyitón hangsúlyozta: Szabó Gyula európai formátumú alkotó volt, több mint kétezer műtárgyból álló képzőművészeti gyűjteményüknek az általa készített festmények a legértékesebb darabjai. Nevét, életművét sajnos sokan nem ismerik még Szlovákiában sem, noha még életében számos kiállítása volt Kassától Ipolyságon át Pozsonyig. Az 1907-ben Budapesten született Szabó Gyula a szlovákiai magyar kultúra egyik legkiemelkedőbb egyénisége volt, akinek Budapesten, a Magyar Nemzeti Galériában 1971-ben megrendezett gyűjteményes kiállítása szinte lezárt életművet mutatott be. Az 1972. május 25-én Prágában elhunyt festő képeit Stockholmtól és Szentpétervártól Bécsig, Kassától Budapestig számos közgyűjteményben őrzik.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Varsányi Irén, a Vígszínház nagy művésze az utcán összefutott egy színészkollégájával.
 
G. B. Shaw sokat utazott hazájában. Egyszer egy falu határában megismerkedett egy juhásszal. Megkérdezte, hogy hívják.
Aforizmák
„Az ember olyan, mint az olajbogyó: akkor adja ki magából, ami benne a legjobb, ha sajtolják."
Bohumil Hrabal
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ