Emléktáblát állítanak Salgótarjánban Szatmári Béla képzőművésznek
Dátum: 2013. április 2., kedd, 15:09
Születésének 75. évfordulóján emléktáblát állítanak Szatmári Béla építész-képzőművésznek utolsó köztéri alkotása, az ELMŰ-Émász Nyrt. irodaépületének falán látható Graffito című alkotás mellett.

Gáspár István Gábor író-újságíró, az emléktábla-állítás civil kezdeményezője az MTI-nek elmondta: Szatmári Béla térplasztikái és zománcüvegei ma már csak nyomokban találhatók meg Salgótarjánban, több alkotása megsemmisült az elmúlt években. Az 1967-ben készült Graffito című munkát civil kezdeményezésre, a művész örököseinek anyagi támogatásával restaurálják, és egy emléktáblával meg is jelölik a helyet Szatmári Béla (1938-1996) születése 75. évfordulóján, április 12-én.

A Graffitto-t Lakatos Zoltán, az ÉMÁSZ salgótarjáni régióközpontjának vezetője mentette meg, amikor az épület felújításakor nem engedte meg, hogy levakolják az alkotást.

Gáspár István Gábor szerint egyre kevesebben ismerik az építész-képzőművész történetét, közéleti szerepvállalásait, noha Szatmári Béla egyik meghatározó alakja volt a rendszerváltozás előtti Salgótarjánnak, akkor, amikor országos jellegű kiállítások alakultak ki a városban, így a Tavaszi Tárlat, a Rajzbiennálé, a Szabadtéri Szoborkiállítás, vagy az Országos Zománcművészeti Biennálé.

Hozzátette: a kísérletezés folyamatosan tetten érhető alkotásaiban, felismerte, hogy az építészet és a képzőművészet között szintézist tud teremteni. Formai alapelemekből variációs rendszereket hozott létre, hogy feloldja az építészet érezhető egysíkúságát. Ezt a törekvése Salgótarjánban teljesedett ki a zománcüveg művészi célokra történő felhasználásával.

Szatmári Béla a kinetika területén is figyelemre méltót alkotott, a Schöffer-féle kinetikus művészetnek egyik ismert hazai képviselője volt.

1961-ben strandot tervezni érkezett Salgótarjánba, Hódmezővásárhely szülötteként. Több mint harminc esztendőn keresztül élt Nógrád megyében. Számos középület (uszoda, ÉMÁSZ-székház, IBUSZ Bank, Kiskulacs vendéglő) őrzi keze nyomát, tervezőként és belsőépítészként. Szívesen kísérletezett az üvegtechnikával is. Sok diákja az építőipari szakközépiskolában tőle tanulta meg szenvedéllyel szeretni az építész szakmát. Sajátos formavilágú grafikái, rajzai megannyi csoportos kiállításon jelen voltak a megyében, de számos egyéni tárlata is volt - idézte fel Gáspár István Gábor.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Ludwig van Beethoven és Johann Wolfgang Goethe 1807-1808 táján együtt üdültek Karlsbadban. A zseniális zeneköltő és a költőzseni összebarátkoztak, s gyakran indultak együtt kocsikirándulásra.
Aforizmák
„ A történész: visszafelé tekintő próféta."
August Wilhelm von Schlegel
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ