Kondor Béla festő, grafikus több rézkarca és 50 rézkarc dúca először látható kiállításon
Dátum: 2013. április 4., csütörtök, 14:57
Kondor Béla (1931-1972) Kossuth-díjas festő, grafikus eddig kiállításon soha be nem mutatott nyolc rézkarca és 50 nyomólemeze a nyomatokkal együtt lesz látható a budapesti MissionArt Galériában péntektől.

Kishonthy Zsolt művészettörténész, a galéria vezetője elmondta az MTI-nek, hogy Kondor Béla 50 rézkarc dúcát állítják ki a róluk készült új nyomatokkal együtt. A rendhagyó kiállítást Kondor első felesége, Kaufmann Ágota (1933-2008) emlékének ajánlják, mert az asszony őket kereste meg azzal, hogy több tucat Kondor-rézkarc és nyomólemez van a birtokában.

Kaufmann Ágota harmadéves szobrásznövendékként 1956 márciusában kötött házasságot Kondor Bélával. Az asszony háromévi viharos házasság után elvált a művésztől és a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetekre emigrált 1958-ban. Kaufmann Ágotát a telefonbeszélgetés után lakhelyén, a szigetcsoport északnyugati tagján, La Palmán több alkalommal fölkereste a galéria két tulajdonosa, Jurecskó László és Kishonthy Zsolt.

Kétszáz rézkarcot, nyomatot hoztak Magyarországra, és 2008-ban megvették a most kiállított 50 dúcot is. Három hónapra rá az asszony örökös nélkül meghalt egy német tulajdonú idősek otthonában, a saját házát, amely még sok Kondor-kincset, levelezést, fotókat rejtett, kirámolták és nyoma veszett mindennek - mesélte el a nyomólemezek történetét Kishonthy Zsolt.

Az ötven dúcról egyenként egy-egy lap készült a Magyar Képzőművészeti Egyetem Grafikai Tanszékének műhelyében, köztük olyanok is vannak, amelyeket nem ismer a szakirodalom, például 1958-ból a Gyár című rézkarc és a William Blake angol romantikus költő verseihez készített nyolc nyomat - jegyezte meg a művészettörténész.

Kondor Béla a képzőművészeti főiskolán Barcsay Jenő, Kmetty János és Koffán Károly tanítványa volt. A szakirodalom úgy írt róla, hogy hatalmas képzelőerő, bravúros technika jellemezte. Legtöbb gondolatát rézlemezekre karcolta. Egyik fő motívuma a repülőgép volt. Precíz, finom rajzokat készített, maga Rembrandtot és Leonardót tartotta mesterének. A Kossuth-díjat posztumusz kapta meg 1990-ben.

A megnyitón Kondor Béla egykori kollégájával, barátjával, Gross Arnolddal beszélget a kiállítás két rendezője, Jurecskó László és Kishonthy Zsolt.

Még a tárlat ideje alatt megjelenik Duranci Béla Szabadkán élő művészettörténész Önéletrajz Kondor Bélával - Naplójegyzetek 1962-2008 című kötete, amely egyben forráskiadvány - jegyezte meg a galéria vezetője.

A kiállítás április 27-ig tart nyitva.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A híres debreceni komikus az ország másik végében szerepel. Szünetben bemegy az öltözőjébe egy felhevült anya a lányával, és lelkesen mondja:
 
„Évekkel ezelőtt Illyés Gyula Kegyenc című darabját mutattuk be a Madáchban. Gyula bácsi az egyik próbát meglátogatta és kérte: ne tiszteljük annyira a darabját.
Aforizmák
„Az ember addig marad fiatal, amíg nem irigyli a fiatalokat."
Oscar Wilde
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ