Nemzetközi képzőművészeti programsorozat kezdődik Pécsen
Dátum: 2013. április 19., péntek, 10:07
A nacionalizmus a témája a pécsi Közelítés Művészeti Egyesület kétéves nemzetközi képzőművészeti programsorozatának, amely pénteken veszi kezdetét a baranyai megyeszékhelyen.

Varga Rita, az egyesület társelnöke csütörtökön pécsi sajtótájékoztatóján elmondta: a Visegrádi Alapból és európai uniós pályázati forrásból támogatott projekt egy nyolc tagú nemzetközi kurátori testület szakmai irányításával, tíz-tizenkét ország mintegy félszáz képzőművészének részvételével valósul meg.

"A programsorozat közép-európai perspektívából közelít a nacionalizmus problémájához, ennek eszközéül a kortárs képzőművészet-kritikai, társadalmi-kulturális folyamatokra, konfliktusokra reagens attitűdjét kívánja alkalmazni" - hangsúlyozta.

A legfontosabb cél egy hat országot érintő utazó kiállítás létrehozása, amelynek anyagát a művészeknek a téma ihlette korábbi vagy új munkái alkotják. A műveket elsőként idén ősszel Pécs, majd Debrecen, Kassa, Drezda, Prága, Krakkó és Isztambul közönsége tekintheti meg. A tárlatokhoz konferenciák, múzeumpedagógiai foglalkozások és egy művészeti rezidensprogram is kapcsolódik.

Varga Rita szólt arról, hogy az eseménysorozatot egy kurátori találkozóval készítik elő, ennek keretében a nagyközönség pénteken Pécsen 17 és 19 óra között, a Pécsi Tudományegyetem médiatudományi tanszékén megismerheti a tervezett rendezvények részleteit és részt vehet a témáról szóló előadásokon, kerekasztal-beszélgetéseken.

A Közelítés Művészeti Egyesület tizennyolc éve működő, festőket, szobrászokat, médiaművészeket, kurátorokat és a művészet iránt elkötelezett fiatalokat tömörítő mintegy száz tagú szervezet, amely feladatának tartja egy Pécs kulturális életét gazdagító művészeti színtér kialakítását. Rendezvényeiknek és múzeumpedagógiai foglalkozásaiknak köszönhetően minden korosztály számára lehetőséget nyújt az aktív kulturális és társadalmi szerepvállalásra.

Az egyesület ennek mentén számos alkotótelepet, képzési-oktatási programot, szemináriumot, művészeti találkozót, fesztivált, csereprogramot, és egyebek mellett 350 kiállítást is szervezett az elmúlt években.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egyszer azt kérdezte egy lord G.B.Shaw-tól: – Igaz, hogy az ön apja szabó volt? – Igaz! – felelte az író. – Akkor miért nem lett ön is szabó?
 
Az 1946-os Csongor és Tünde felújítás egyik legemlékezetesebb színészi alakítása Gobbi Hilda nevéhez fűződik. A fiatal művésznő Mirigy-boszorkány félelmetes figuráját a magyar népmesék szellemében formálta meg, – s a visszataszító, csúf, vén szipirtyó, különösen az ifjúsági előadások közönsége körében, meglepően népszerű lett.
Aforizmák
„Minden piszok, ami nincsen a maga helyén."
Max Planck
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ