Samu Géza-díjas szobrászművészek kiállítása Budapesten
Dátum: 2013. április 25., csütörtök, 0:24
A Samu Géza Munkácsy-díjas szobrászművész emlékére alapított díjat idén Gergely-Farnos Lilla kapja csütörtökön, amikor hét korábbi díjazott szobrász munkáiból kiállítás is nyílik a budapesti Forrás Galériában.

Hegedüs Lilla művészettörténész, a galéria munkatársa elmondta az MTI-nek, hogy az 1991-ben létrehozott Samu Géza Művészeti Alapítvány kuratóriuma dönt évente a díj odaítéléséről. Most a Magyar Képzőművészeti Egyetemen tavaly diplomázott Kő Pál-tanítvány, Gergely-Farnos Lilla kapja az elismerést. Kő Pál Kossuth-díjas szobrász méltatja majd a fiatal művész munkásságát. A díjat Pallai Márta, Samu Géza szobrászművész özvegye adja át.

A díj megálmodója Makovecz Imre volt, aki célul tűzte ki, hogy megóvja és továbbörökítse Samu Géza (1947-1990) szobrászművész hagyatékát.

A Samu Géza-díjat először 2005-ben adták át. Kő Pál szobrászművész, a képzőművészeti egyetem tanára és Zelnik József, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke által életre hívott elismerést azoknak a fiatal szobrászoknak ítélik oda, akiknek munkáiban felcsillan Samu Géza szellemisége.

A díjátadónak ebben az évben a Forrás Galéria ad otthont. A ceremónia kiegészül az előző években kitüntetett szobrászművészek csoportos kiállításával, amelyen Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke mond megnyitó beszédet.

Hegedüs Lilla tájékoztatása szerint péntektől 20 alkotást láthat majd a közönség a hét fiatal művésztől, főleg fából készült kis méretű szobrokat. A kiállító művészek: Farkas Ádám, Fáskerti Zsófia, Gálhidy Péter, Hidi Endre, Polgár Botond, Szőnyi Endre és Varga Sándor lesznek.

A Samu Géza Művészeti Alapítvány segítségével 1999-ben átfogó monográfiát adtak ki Samu Géza szobrászművész munkásságáról Kozák Csaba szerkesztésében. A kötet a Samu Géza legfontosabb műveiből a Kiscelli Múzeumban 1999-ben megrendezett kiállításra jelent meg. Az alapítvány közbenjárására 2000-től Pécsváradon a Samu Géza Múzeumban láthatók munkái állandó tárlaton.

A fiatalon elhunyt művészt a 20. század egyik legjelentősebb magyar szobrászának tartja a szakma. Elementáris erő árad munkáiból, amelyekben saját stílust képvisel. Magyarországon kívül volt kiállítása Párizsban kétszer is, Fellbachban és Glasgowban. Munkáit nyolc közgyűjtemény őrzi az országban, köztük a Magyar Nemzeti Galéria. Samu Gézának köztéri szobra van többek között Dombóváron, Fellbachban, Zalaegerszegen, Tokajban és Kaliforniában.

A Samu Géza-díjasok kiállítása május 17-ig tart nyitva a Forrás Galériában.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
 
A nagy színésznek egy darabban fel kellett olvasni egy levelet, ezért sosem tanulta meg a levél szövegét. A fiatal, kezdő színész, aki a levélhozó inast játszotta, úgy gondolta, megtréfálja híres kollégáját és a jelenetbe a megírt levél helyett egy üres papírt vitt be.
Aforizmák
„ A hajszál a levesben akkor se lelkesít, ha szívszerelmünk fejéről származik."
Busch
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ