Három besztercei festő képei a Budapesti Román Kulturális Intézetben
Dátum: 2013. május 16., csütörtök, 12:53
A világ csodálatos hely címmel három román festőművész mutatkozik be pénteken a Budapesti Román Kulturális Intézetben.

Marcel Lupse, Mariana Moldovan és George Mircea a Romániai Képzőművészek Szövetsége besztercei tagozatának képviseletében mutatják be festményeiket.

Oliv Mircea kurátor három, Erdély észak-nyugati régiójában, Beszterce-Naszód megye székhelyén, Besztercén (Bistrita) alkotó kortárs képzőművész munkáiból válogatott, ők "úgy viszonyulnak a természethez, mint az ígéret földjéhez, a közvetlenül megélt földi paradicsomhoz. Marcel Lupse, Mariana Moldovan és George Mircea a kiválóan elsajátított hivatás hagyományait követik, azonnal felismerhető munkáikon a témák látásmódjának tisztasága, higgadt kezelése és az a kifinomult művészi képesség, ahogy elkerülik a lapos modorosságot" - olvasható a román intézet MTI-hez eljuttatott tájékoztatójában.

A kiállításon látható mintegy 30 kép korábban már szerepelt romániai és európai csoportos, illetve egyéni tárlatokon.

Marcel Lupse 1954-ben született, a Kolozsvári Képzőművészeti Intézetben végezte tanulmányait. Munkásságát több elismeréssel díjazták. Alkotásai számos egyéni és csoportos kiállításon szerepeltek, valamint romániai, európai, japán és amerikai múzeumok, magángyűjtemények állományát gyarapítják.

Az 1949-ben született Mariana Moldovan szintén a Kolozsvári Képzőművészeti Intézetben diplomázott. Több hazai és külföldi csoportos és egyéni kiállítása volt; művei a Besztercei Megyei Múzeum állományát, valamint svéd, dán, holland, belga, német, osztrák, francia, svájci, olasz, lengyel, kanadai, brit, amerikai, törökországi és görögországi magángyűjteményeket gyarapítanak.

George Mircea 34 éves, a bukaresti képzőművészeti egyetemen szerezte diplomáját. Több mint 70 hazai és külföldi csoportos kiállításon vett részt, művei hazai, európai és amerikai köz- és magángyűjteményekben lelhetők fel.

A kiállítás szeptember 17-ig tart nyitva.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenctől megkérdezték, hogy szerinte a békegalamb hím- vagy nőnemű. Az író elgon-dolkodott, majd határozottan így válaszolt:
 
X. Ince pápa, amikor meglátta tulajdon arcképét, amelyet Velázquez festett, így kiáltott fel:
Aforizmák
„ Okos ember: azt mondja, amit én."
Ignotus
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ