Polgár Csaba textilművész elismerést kapott Lódzban
Dátum: 2013. május 22., szerda, 10:14
Magyar siker született Lengyelországban, a Lódzi Textiltriennálén, ahol Polgár Csaba textilművész Katyni lepel című munkája megkapta a zsűri kitüntető oklevelét.

Polgár Csaba, aki a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ tanára, kutatóprofesszor, kedden elmondta az MTI-nek, hogy új munkát vitt a lódzi textiles seregszemlére. Tavaly nyáron kezdett dolgozni a Katyni lepelen és hét hónap alatt fejezte be a saját eljárással készült fénynyomatot. Fekete és annak árnyalatai, a szürke és a vörös jellemzi a műveit. Drámai, szakrális textil született, de ezt a drámaiságot is akarta hangsúlyozni a 4 méterszer 3 méteres textillel, amely az 1940-es katyni mészárlásra emlékeztet. Akkor a szovjet hadsereg 17 ezer lengyel katonatisztet végzett ki egy Szmolenszk közeli erdőben.

A művész olvasott egy interjút Andrzej Wajda lengyel filmrendezővel, akinek az apját is ott ölték meg, és 2008-ban filmet készített a katyni eseményekről. Ebben az interjúban elmondta a rendező, hogyan is gyászolták a hozzátartozók a kivégzetteket, ugyanis ki sem ejthették a szájukon Katyn nevét.

A mészárlás áldozatai az 1938-ban készült uniformist viselték. A zubbony gombjain különböző sas-ábrázolások voltak. Az ilyen gombokat a hozzátartozók saját öltözékükben elrejtve viselték, ezzel gyászoltak.

Polgár Csaba egy lengyel katonai hagyományőrző egyesülettől kapott 1938-as gombokat; 73 gombot szétszórtan elhelyezett a leplen.

A 14. Lódzi Nemzetközi Textiltriennálén, amelyen 149 munka képvisel csaknem 50 országot, és amely október végéig tart nyitva, idén három magyar művész: Kókay Krisztina, Solti Gizella és Polgár Csaba mutatja be egy-egy munkáját.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Shaw nyomtatott meghívót kapott egyik hölgyismerősétől, akit különösebben nem kedvelt.
 
Kiplingtől, a világhírű angol írótól egy táraságban megkérdezték, hogy szerinte kik kormányozzák a világot: a férfiak vagy a nők?
Aforizmák
„ ...igazsága mindig annak van, akinek telik rá..."
Reymont
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ