Bortnyik Sándor 88 éve nem látott festménye a Kieselbach árverésén
Dátum: 2013. május 24., péntek, 10:39
Magyarországon először lehet licitálni Bortnyik Sándor 1924-re datált, Weimarban festett és 88 éve nem látott kompozíciójára a Kieselbach galéria 200 tételt felvonultató árverésén pénteken a budapesti Marriott Hotelben.

Az aukció anyaga 19. század végi és 20. századi magyar és közép-európai alkotók festményeit tartalmazza - mondta Einspach Gábor művészettörténész, a galéria igazságügyi szakértője csütörtökön az MTI-nek.

A tételek közül kiemelte Bortnyik Sándor (1893-1976) Raum, Frau, Ich (Tér, asszony, én) című festményét, amelyet 88 éve láthatott utoljára a közönség. A németországi magángyűjteményből előkerült mű kikiáltása ára 20 millió forint. Bortnyik saját kezű, a vászon hátoldalán olvasható felirata szerint a kép Weimarban készült, 1924 júliusában. Az 1920 februárjában Bécsbe emigrált festő 1922 nyarán, Molnár Farkas ösztönzésére utazott Weimarba. Bortnyik a képen a Bauhausban is alkalmazott, paravánszerű síkokkal építette fel azt a képteret, ahová a két, realisztikusan megfestett figurát elhelyezte.

Az árverés festmények közül említésre méltó Ziffer Sándor 1908-ra datált Nagybányai főtér című alkotása, amelyre szintén 20 millió forinttól lehet licitálni. A nagybányai művésztelep második nemzedékéhez tartozó festő alkotásán az István-torony teraszáról letekintve vázolta fel a nagybányai főtér részletét. A felülnézetből feltáruló látvány az első nagybányai generáció számára még szinte "tabu" volt.

Aba-Novák Vilmos Cserépvásár című vásznának induló licitje 14 millió forint. A kép Aba-Novák Rómából való hazatérést követően Szolnokon készült. "Talán ez az utolsó olyan munkája, amely a később kizárólagossá vált falemezzel szemben még vászonra készült, technikája pedig tökéletesen jellemzi a korszakhatárt: az olajfesték és a tempera egyaránt megtalálható rajta" - mondta Einspach Gábor. A szolnoki Damjanich János Múzeumban őrzött későbbi, végső változattal szemben a szinte pontosan azonos méretű, 1930-ra datált alkotás kompozíciója egyszerűbb és levegősebb.

A tételek között szerepelnek Kmetty György alkotásai is: a Kubista tájra 900 ezer forinttól, a vegyes technikával készült Nagybányai piacra pedig 120 ezer forinttól lehet licitálni. Emellett a Nagybánya az 1920-as évek elején című festmény és a Szentendrei tornácon című alkotás is szerepel az aukción.

Battyhány Gyula Párizsi hangulat a századforduló című, 1900-ra datált alkotása mellett a Párizsi kokottok (Hölgyek konflisban), 1930 körül készült festménye is szerepel a tételek között. A képen látható kettős portré nem konkrét személyek vonásait rögzíti, hanem a századfordulós Franciaország regényeiből, költeményeiből, festményeiből és divatlapok százaiból megismert tipikus "párizsi nő" jelenik meg rajta.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kodály Zoltán azon kevesek közé tartozott, aki nem félt Rákosi Mátyástól. Egyszer egy ünnepi fogadáson a „bölcs" vezér rosszallóan mondta Kodálynak:
 
Goethe még diák korában gyakran sétált a város határain kívül is. Egyszer egy keskeny ösvényen járt éppen, amikor a vele éppen rossz viszonyban álló diáktársa jött szembe.
Aforizmák
„A halottak nemcsak azért halottak, mert megszűntek jelen lenni; akkor halottak, ha nem hatnak ránk."
Rainer Maria Rilke
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ