Tóth István fotóművész életművéből nyílik tárlat Veszprémben
Dátum: 2013. július 24., szerda, 8:49
Tóth István fotóművész alkotásaiból nyílik kiállítás pénteken a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban, a fotóművész ugyanis a veszprémi kiállítóhelynek ajándékozta 160 alkotását közelgő 90. születésnapja (július 26.) alkalmából - tájékoztatta a múzeum az MTI-t kedden.

A korábban pályázati támogatásból vásárolt két Tóth-mű (Nehéz út volt, Boszorkánytánc) az adománnyal így egységes kollekcióvá bővült a múzeum fotóművészeti gyűjteményében. A jubileum és a nagylelkű adományozás alkalmából a Laczkó Dezső Múzeum kiállítással tiszteleg a művész és munkássága előtt - tették hozzá.

Tóth István eredetileg nem fotóművésznek tanult, vaskereskedésben dolgozott, a háború után vásárolta első fényképezőgépét. 1946-ban kezdett el fotózni és hamarosan nemzetközi fotópályázatokon is rangos elismeréseket kaptak művei.

Több mint 2200 nemzetközi kiállításon 52 országban mutatták be fotográfiáit, 300-nál is több nemzetközi díj tulajdonosa.

New Yorkban 1980-ban vehette át a fotóművészet Oscar-díjának számító az évszázad kiváló fotóművésze díjat.

A művészet mellett csaknem 50 éven át volt a kecskeméti Zöldségtermesztő Kutatóintézet fotós munkatársa, ahol munkáját ugyancsak művészi színvonalon végezte. Egész életét Cegléden töltötte, ma is ott él.

Tóth István egész életében fekete-fehér képeket készített, mert úgy érezte, a mondanivaló kifejezésére ez a technika a legalkalmasabb. Nyugdíjba vonulásáig aktívan dolgozott, csaknem 70 éven keresztül fényképezett.

A Fényképezés művészete című kiállítás életművének három nagy ciklusából áll össze egy egésszé: a tárlaton a Pillanatok, a Kortársak és a Gyermekkorom emlékei sorozat képeiből láthatnak az érdeklődők mintegy 70 alkotást.

A tárlat péntektől szeptember 29-ig tekinthető meg a Laczkó Dezső múzeumban.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A XIX. század végén a lengyel komponista és zongoraművész, Moritz Moszkowski Bécs utcáin sétálgatott a Rimszkij-Korszakov-tanítvány Alekszandr Glazunov társaságában.
 
Jávor Pál nemcsak a színpadon és a filmekben szeretett mulatni, hanem a szabad idejében is. Még fiatal színész volt, amikor egy éjjel az egész havi fízetését elszórakozta.
Aforizmák
„ Az egyetlen dolog, amit az emberi természetről biztosan tudunk, az, hogy változik."
Oscar Wilde
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ