Meghalt Kalmár Magdaléna keramikusművész
Dátum: 2013. július 25., csütörtök, 23:39
Életének 77. évében hétfőn Szabadkán elhunyt a neves művész-pedagógus, Kalmár Magdaléna kerámikusművész - írta az újvidéki Magyar Szó.

A művész Kopácson született 1936-ban, a zentai gimnáziumban érettségizett, a szabadkai tanítóképzőben szerzett diplomát, majd az újvidéki tanárképző főiskolát is elvégezte. Verbászon tanítónőként, több szabadkai iskolában képzőművészet szakos tanárként dolgozott. 1961-től foglalkozott kerámiával.

1976-tól szabadfoglalkozású művész volt. Számos önálló kiállításon mutatta be kerámiáit, 2000-től csoportos tárlatokon szerepelt. Több díjjal tüntették ki: 1974-ben a Jugoszláv Kerámiatriennálé díját, 1978-ban a Májusi Szalon közönségdíját kapta Belgrádban.

Több köztéri műve - falikép, korsó, csobogó, ivókút - van Szabadkán, Nagykikindán, Palicson, több intézmény belső terét is az ő falikerámiái díszítik. Műveit a belgrádi Iparművészeti Múzeumban, a Szabadkai Városi Múzeumban, az óbecsei Városi Múzeumban, az újvidéki Modern Művészetek Múzeumában, a jagodinai Naiv és Marginális Művészetek Múzeumában őrzik.

A Tanjug szerb hírügynökség a kecses, tiszta formák mestereként emlékezett a művészre. Munkái nemcsak a szerb gyűjteményekben találhatók meg, hanem Európa szerte, Magyarországon például Kecskeméten, Pécsett, Budapesten galériákban őrzik alkotásait.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
J. S. Bach rajongott az orgonákért. Amikor eljátszotta legújabb műveit a hangszeren, hallgatósága mindig álmélkodva figyelte a mester virtuóz technikáját.
 
Maurice Joxant-nak, Lautrec barátjának az a gondolata támadt, hogy Lautrecnek bizonyára örömet szerezne, ha kijárná neki a Becsületrendet.
Aforizmák
„ Az ember veszendő. Lehetséges; de vesszünk el úgy, hogy ellenállunk."
Albert Camus
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ