Magyar és lengyel képzőművészek közös tárlata Krosnóban
Dátum: 2013. agusztus 6., kedd, 7:27
Zalaegerszegi és krosnói szobrász- és grafikusművészek alkotásaiból nyílik közös kiállítás a lengyelországi Krosnóban augusztus 30-án.

A magyar kortárs alkotók közül Frimmel Gyula grafikus és Horváth László szobrász, a lengyel művészek közül pedig Piotr Burger szobrász és Miroszláv Rymar grafikus munkáit állítják ki. A krosnói Kézműves Múzeum tárlatán a zalaegerszegi alkotások lesznek túlsúlyban, míg jövő év májusában, a zalaegerszegi Göcseji Múzeumban megrendezendő "viszont-kiállítás" anyagának döntő többségét a lengyel művészek munkáiból állítják össze - mondta el Kostyál László művészettörténész az MTI-nek.

A zalaegerszegiek az utóbbi években készült, összesen 35-40 alkotással érkeznek Krosnóba. A tárlaton Frimmel Gyula sokszorosított grafikáit, Horváth László munkái közül pedig a vasporos felületű, "ásatag, archaizáló hatású" kisplasztikákat mutatják be - ismertette Kostyál László.

Frimmel Gyula egy képen, egy kompozíción belül gyakran alkalmaz sokszorosított grafikai eljárásokat és technikákat. A képek részleteit klasszikus felfogásban készíti el vagy rajzolja meg, a darabokat gyakran "puzzle szerűen" helyezi el, a kész kompozícióban viszont minden részletnek értelme, célja és mondanivalója van, ami elgondolkoztatja a nézőket - mutatott rá a művészettörténész.

Horváth László kisplasztikáin - a mondanivalótól függően - váltakozva jelenik meg a vasporos és a csillogó, krómacél felület. A motívumok részben múltba forduló, a múlt üzenetét kutató szemléletmódról tanúskodnak, de pár alkotásán a moralizáló, vallásos irányultságot is fel lehet fedezni - magyarázta Kostyál László.

A Göcseji Múzeum és a Zalai megyeszékhely testvérvárosában, Krosnóban található Kézműves Múzeum közötti szakmai együttműködés 2000-ben kezdődött el. A közel másfél évtized alatt számos kiállításcserére került sor, az intézmények munkatársai tapasztalatcseréken vettek részt, nemzetközi kiállításaik alkalmával kölcsönösen meghívták egymást zsűrizni.

A magyar és lengyel képzőművészek közös tárlata a tervek szerint október 6-ig tekinthető meg a krosnói Kézműves Múzeumban.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Will Rogers amerikai komikus, aki csúnya ember volt, társaságban így szólt egy hölgyhöz:
 
1960 – Lausanne. A Tabaris-mulató egyik páholyában ül Husszein, jordániai király. Nagyon tetszenek neki Rodolfo kártyamutatványai. A műsor után a bűvész öltözőjében megjelenik egy elegáns úr, s meghívja Rodolfót a király páholyába. Őfelsége közelről szeretné látni a kártyatrükköket.

Aforizmák
„ A közvéleményt meg lehet mérgezni, de csak olyan méreggel, amelyik ízlik neki."
Ignotus
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ