Emléktáblát állítottak Szász Endre festőművésznek Kaposváron
Dátum: 2013. agusztus 15., csütörtök, 0:00
Emléktáblát állítottak Szász Endre (1926-2003) Munkácsy-díjas festőművésznek Kaposváron.

A Csíkszeredán született, ám anyai nagyszülei révén a somogyi megyeszékhelyhez is kötődő, majd a halála előtt évtizedben a Kaposvárhoz közeli Várdán élő művész tiszteletére a város önkormányzata és a Kaposvárért Közalapítvány állíttatta az emléktáblát, amelyet Bara Barnabás csíkszeredai szobrászművész készített.

A Szász Endrét ábrázoló dombormű szerdai avatásán Antal Attila, Kaposvár testvérvárosa, Csíkszereda alpolgármestere egyebek mellett azt hangsúlyozta: millió szál köti össze Kaposvárt és Csíkszeredát, az egyik közülük éppen a Munkácsy-díjas művész.

A csíkszeredaiak Kaposvárnak köszönhetik Szász Endre megszerettetését, hiszen a művész szülővárosában 2005-ben megrendezett kiállításon fedezhették fel maguknak Szász Endre munkásságát - emelte ki az alpolgármester.

"A rendkívüli ember és művész rendkívüli életútja, hagyatéka, kedves és közvetlen ajándék csíkszeredaiaknak és kaposváriaknak egyaránt, egy híd, amelyet kirajzol Szász Endre életrajza, amelyet építenünk kell, amelyen járnunk kell" - fogalmazott Antal Attila.

Szép Tamás, a Kaposvárért Közalapítvány ellenőrző bizottságának elnöke arról beszélt, hogy már régóta tervezték egy emléktábla állítását, amely most, Szász Endre halálának 10. évfordulóján vált valóra.

"Méltó és illő, hogy a Csíktól Somogyig ívelő életpályát szimbolizáló szivárványhíd másik pillére, Kaposvár, ahol végső nyughelyet talált, hasonló módon tisztelje meg emlékezetét" - fogalmazott Szép Tamás, utalva arra, hogy a festőművész szülővárosában 2005-ben már "megelőzték" Kaposvárt egy emléktábla állításával.

Az emléktáblán Szász Endre arcképe felett a festőművész egy gondolata is olvasható: "A halhatatlanság a képek dolga, nem az enyém".

Szász Endre a Somssich Pál Gimnázium diákjaként éveket töltött Kaposváron. A Képzőművészeti Főiskola elvégzése után könyvillusztrációival vált ismertté. A 60-as években elhagyta Magyarországot, az évtized második felében érdeklődése a grafikáktól a festészet felé fordult. Kidolgozott egy rendkívül virtuóz festőtechnikát festékszóró pisztollyal és az olajfesték visszatörlésével. Jellegzetes képi motívumait allegorikus portrék sorozatában dolgozta ki. Jó húsz évvel később, Amerikából visszatérve tovább folytatta ikonikus portrésorozatát, porcelán alapra égetett kompozíciókat és üvegkristályokat tervezett. A jellegzetes Szász-féle motívumokkal készült munkáinak egész sorozata jelent meg a hazai műpiacon.

A sikeres és népszerű képzőművész sokrétű életművébe szerdától a kaposvári Vaszary Képtárban megrendezett emlékkiállítás ad betekintést. A tárlat október 27-ig látogatható.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A XIX. század végén a lengyel komponista és zongoraművész, Moritz Moszkowski Bécs utcáin sétálgatott a Rimszkij-Korszakov-tanítvány Alekszandr Glazunov társaságában.
 
Molnár Ferenc hajnalban hazafele tartva, Jacobi Viktor ablakából a Jacobi Szibill című művében a később legnépszerűbbé vált Kis Petrovom című dal melódiáját hallotta.
Aforizmák
„ Az igazság hatalmas, és győzedelmeskedni fog. Ez rendben is volna, csak az a baj, hogy nem így van. "
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ