Csató József legújabb figuratív festményei a Virág Judit Galériában
Dátum: 2013. szeptember 3., kedd, 22:10
Csató József festőművész elmúlt két évben készült figuratív festményeit mutatja be azon a kiállításon, amely Vomeronasale címmel csütörtöktől látható a Virág Judit Galériában Budapesten.

Csató József a mintegy 25 figuratív festményen csuklyás párokat és alakokat ábrázol.

"A festmények összefüggenek egymással, a legtöbb munkán nem egyértelműen felismerhető női, férfi vagy gyermekalakok, párok, valamint viszonyaik láthatók" - mondta Csató József festőművész az MTI-nek. A közepes és nagyméretű olajképek csuklyás figurái dominanciaharcban állnak egymással, felülkerekednek egymáson, egyedül maradnak, felülírják egymást vagy transzformálódnak.

A kiállítás címével kapcsolatban a festőművész kifejtette: a vomeronasale az állatvilágban létező rejtélyes szaglószervre utal. Ezzel a szervvel - amelynek működése a kutatók előtt sem teljesen világos - különböző érzelmi reakciókat, nemi indíttatásokat lehet érzékelni.

"Ezt vonatkoztatom a huzakodó, vonakodó akár szexuális indíttatású gesztusokkal teli képek figuráira és a köztük feszülő viszonyokra" - hangsúlyozta.

Az 1980-ban születet festőművész korábbi munkáihoz képest legújabb alkotásain kifejezetten a figurákra összpontosít és a zöldessárga színskála után kontrasztosabb árnyalatokat, például kéket és pink színeket használ.

Csató József 2006-ban végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán Maurer Dóra osztályban. Alkotásait 2000 óta több csoportos kiállításon mutatta be. Első egyéni kiállítása 2003-ban volt a budapesti K.A.S Galériában.

A Vomeronasale című tárlat október 1-ig tart nyitva.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A L'Opinion című lap 1885.október 15-i számában megemlékezik a Hotel Drouot árveréséről (amely árverési csarnokot műfordítóink Drout-szállodának szoktak magyarítani), s elmondja, hogy mikor a szolga a kiállítási asztalra helyezett egy milói Vénust ábrázoló másolatot, harsány hangon kiáltotta a közönség felé:
 
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
Aforizmák
„A legnagyobb dolog a világon: fiatalon meghalni, de lehetőleg minél később."
George Bernard Shaw
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ