Békéscsabán nyílt kiállítása Ezüst Gy. Zoltán grafikusművésznek
Dátum: 2013. szeptember 7., szombat, 7:50
Szülővárosában, Békéscsabán nyílt kiállítása Ezüst Gy. Zoltánnak pénteken. Az elismert grafikusművész ötven alkotását a közönség egy hónapig tekintheti meg a Békés Megyei Kormányhivatal központi épületének aulájában.

A kiállításnak otthont adó megyei kormányhivatal vezetője, Erdős Norbert kormánymegbízott megnyitójában kiemelte: méltán büszkék a Békéscsabáról elszármazott Ezüst Gy. Zoltánra, hiszen művészi munkássága elismerést vívott ki magának szerte a világban. A kiállítás része annak a sorozatnak, amelynek keretében a Békés megyei és a Békés megyéből elszármazott művészek mutatkoznak be.

Szatmári Imre régész Egri Mária művészettörténész gondolatait idézve hangsúlyozta: Ezüst Gy. Zoltán erőssége a rézkarc, de több irányba vonzzák elképzelések, munkáit érzelmi benyomások ösztönzik, az inspiráció nála sokszor szürreális kapcsolódásokkal társul. Ragaszkodik a figurális közléshez és gyakran alkalmazza az anatómiai ismereteket. Művészetének alapvető vonása a kontraszt, tudatosan helyezi egymás mellé a statikus és a mozgalmas elemeket. A kontrasztok mellett fontosak számára a vonalak, a textúrák, az alapszerkezetek és a színek. Digitális és fotografikai eljárásokkal is kísérletezik, például a cianotípiával.

A békéscsabai kiállításon válogatás látható a grafikusművész klasszikus rézkarcaiból, a színes nyomtatás nem hagyományos eljárásaival készített nyomataiból és a mexikói motívumokat használó absztrakt sorozataiból.

A szülőföldhöz kötődésről Ezüst Gy. Zoltán az MTI-nek azt mondta: a szülőváros, a szülőföld beleívódik a szellemiségbe, a karakterbe, ami ha szimbolikusan is, de kifejeződésre jut.

A most megnyílt békéscsabai kiállításról a művész elmondta: az alkotások tematikusan a fény és az árnyék, a tér és a sík kontrasztjaira épülnek, ez őt nagyon rég foglalkoztatja, sorozataiban ezek vissza-visszatérő alapfelvetések. A kiállítás anyaga sokféle stilisztikai korszakot mutat be, de mindegyikben van közös vezérfonal, egy szálra felfűzhetőek, magyarázatot adnak egymásra munkásságán belül.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A híres debreceni komikus az ország másik végében szerepel. Szünetben bemegy az öltözőjébe egy felhevült anya a lányával, és lelkesen mondja:
 
Joséphine Baker világhírű revücsillag élete utolsó heteiben, 68 évesen is is korát meghazudtoló frissességgel szerepelt Európa színpadjain.
Aforizmák
„Rettenetes, hogy a valóságot nem lehet megismerni a tények miatt."
Rainer Maria Rilke
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ