Matyó népi kézművesek a Debreceni Kézműves Fesztiválon
Dátum: 2013. szeptember 11., szerda, 0:18
A hagyományos debreceni kismesterségek művelői mellett a matyó népi kézművesség is bemutatkozik az idei debreceni kézműves fesztiválon, amelyet harmadik alkalommal rendez meg pénteken és szombaton a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület.

A debreceni Csapó utcai sétáló övezetben negyven alkotó mutatkozik be az érdeklődőknek: a helyszínen műhelyeket állítanak fel, ahol az érdeklődők figyelemmel kísérhetik a munkát, az úgynevezett tanodákban pedig ki is próbálhatják a munkaeszközöket - mondta Hubert Erzsébet etnográfus, az egyesület elnöke az esemény keddi sajtótájékoztatóján.

A gyerekek hét műhelyben válaszolhatnak a mesterek által feltett kérdésekre, és aki mindenre jól felel, az lesz a fesztivál "7 próbás mestere". A műhelyekben a fazekas, a szaru-csontfaragó, fémműves, mézeskalácsos, hímző, bőrös, faműves mester tevékenységébe nyerhetnek bepillantást az érdeklődők.

A fesztivál vendégei, a Matyó Népművészeti Egyesület népi kézművesei: hímzők és bútorfestők, illetve a néptáncosok Mezőkövesdről érkeznek. Ők jelentik a színt a puritán, cívis népművészet mellett - fogalmazott Hubert Erzsébet.

Ott lesz a fesztiválon Hajdú-Bihar megye két legújabb "mestere": Dobiné Vass Júlia nádudvari fazekas és Bagdi Lajosné debreceni hímző, népi iparművész augusztus 20-én kapta meg a Népművészet Mestere címet.

Dobiné Vass Júlia 15 éve készít drótbevonatú cserép főzőedényeket speciális agyagból és mázzal, Bagdi Lajosné pedig debreceni cifraszűrökkel látja el a hortobágyi pásztorokat.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
G. B. Shaw híres volt szarkasztikus megjegyzéseiről. Egy alkalommal régi hölgyismerőse panaszkodott az írónak:
 
Salamon Béla mikor megkapta az Érdemes művész díjat, találkozott Dobozi Imre Kossuth-díjas íróval aki igy üdvözölte:
Aforizmák
„ Nem szabad haragudni a divatra, hisz olyan fiatalon hal meg."
Jean Cocteau
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ