Szladovics Vilmos Gusztáv festőművész képei a Mélange Galériában
Dátum: 2013. szeptember 16., hétfő, 8:26
A 2008-ban elhunyt Szladovics Gusztáv Vilmos festőművész mintegy harminc olajképe, akvarellje és grafikája látható hétfőtől a Mélange Galériában Budapesten.

Szladovics Vilmos Gusztáv tárlata a festőművész teljes életművéből, a család gondozásában lévő gyűjteményből válogat. Kiállítanak több olyan munkát is, amelyet eddig nem láthatott a magyar közönség - mondta el Jászi Orsolya, a galéria vezetője az MTI-nek. Hozzátette: az Irányi utcában folyó építkezés miatt a Jászi Galéria kiállításainak a Mélange Galéria ad otthont jövő őszig.

A galéria vezetője kifejtette: 1969-től 34 éven át élt Németországban a festőművész és 2003-ban települt vissza Magyarországra. Halála után a Jászi Galériában 2009-ben mutatták be alkotásainak egy részét.

A szeptember 28-ig nyitva tartó tárlaton látható lesz többek között az a folyamat, ahogy a hagyományos festészettől az absztrakt irányába jutott el a művész. Emellett az is nyomon követhető lesz, hogy a kis geometria formákból - amelyek egy várost vagy egy épületet képeznek le - hogyan építkeznek fel képei. Fő stílusirányzatára jellemző a négyzet és a félnégyzet forma, amelyet egyszerű építőelemként alkalmaz.

Az építészként, belsőépítészként tevékenykedett Szladovics Vilmos Gusztáv festészetét alapvetően meghatározza az építészetben szerezett gondolkodásmód és formai kultúra. "Annak a jegyében is válogattuk ki a munkákat, hogy bemutassuk, milyen módon jelenik meg egy építész szemlélete a képekben" - magyarázta a galéria vezetője.

Az alkotó életműve nagyon sok rajzot és vázlatot tartalmaz. A tárlaton látható lesz három olyan előtanulmány is, amelyet többek között azért válogattak be a kiállítás anyagába, hogy megmutassák, milyen sok kísérletezés előz meg egy kép elkészítését, másrészt pedig azért, hogy felhívják a figyelmet a festő rajztudására.

A galéria vezetője azt is elmondta, hogy a Jászi Galéria gondozásában ősszel jelenik meg a Szladovics Vilmos Gusztáv életművét feldolgozó album.

Szladovics Vilmos Gusztáv a Magyar Iparművészeti Főiskolán 1956-ban szerezett diplomát belsőépítész szakon, majd a Kereskedelmi Tervező Irodánál belsőépítészként helyezkedett el. 1969-ban emigrált Németországba, ahol először vásártervező építészként dolgozott. 1972-től elsősorban festőként tevékenykedett, de több építészeti megbízást is elvállalt. Részt vett többek között a bonni metró tervezésében. 1976-tól a düsseldorfi EP Galériának állandó kiállítója volt. Képeit Európa több városában is bemutatták.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A XIX. század végén a lengyel komponista és zongoraművész, Moritz Moszkowski Bécs utcáin sétálgatott a Rimszkij-Korszakov-tanítvány Alekszandr Glazunov társaságában.
 
Gombaszögi Ella egy zenés vígjátékban például a ledér hölgyet játszó "Gomba" szerepe szerint így fordult Csortos Gyulához: "Azt álmodtam, hogy teljesen meztelenül sétálok az utcán, csak egy nagy tollas kalap volt a fejemen "
Aforizmák
„ Bármennyi jót mondanak is rólunk, ezzel semmi újat nem adnak a tudtunkra."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ