Baktay Erika festőművész kiállítása Rómában
Dátum: 2013. október 18., péntek, 13:26
Baktay Erika Olaszországban élő magyar festőművész Toszkána című kiállítása a Magyar-Olasz Kulturális Évad keretében pénteken nyílik a római Monogramma Kortárs Galériában, a festők utcájában.

A tárlatot a művész jelenlétében Balla János olaszországi magyar nagykövet nyitja meg.

A festőművész, aki éppen befejezte a Via Marguttán álló galériában képei elhelyezését, csütörtökön telefonon arról tájékoztatta az MTI-t, hogy 14 nagyméretű festmény várja a látogatókat. Egy évet töltött Toszkánában, az ott készült alkotásait mutatja most be, köztük az In memoriam címűt, amellyel a Costa Concordia üdülőhajó szerencsétlenségekor meghalt Fehér Sándor hegedűművésznek kívánt emléket állítani. A fiatalember ugyanis egy gyermekre adta a saját mentőmellényét és e gesztusért az életével fizetett.

Baktay Erika elmondta, hogy egy ideig Porto Santo Stefanóban élt, a műterméből rálátott a toszkánai szigetekhez tartozó Giglióra, amelynek közelében a hajó zátonyra futott 2012. január 13-án. Sokáig láthatta a lakása ablakából az oldalára dőlt Costa Concordiát - idézte fel.

A hajón dolgozó magyar fiatalember gyermekmentő önfeláldozása annyira megindította, hogy 170x170 centiméteres képen örökítette meg, ami a kiállítás legnagyobb méretű műve. A festmény felső részében sok színt használt, az életet szimbolizálva, míg alulra sötét hullámokat festett, ott a víz alól hajó sejlik fel, ami a halált sugallja - mesélte.

A tárlaton látható képei három dimenziósak, a technikai újítás révén úgy tűnik, mintha üveggel lenne lefedve a festmény. Magyarázatként hozzáfűzte, hogy édesapja kémikus volt, tőle tanulta azt is, hogyan főzze maga a festékeket például gránátalmából, zölddióból, csalánból és más gyümölcsből, zöldségből.

A több évtizede Olaszországban, Meranóban élő Baktay Erika festőművész elmondta, hogy alkotásait Budapesten kívül megismerhették többek között Veronában, Milánóban, New Yorkban, Párizsban és Dubajban is. A római kiállítás után ismét dubaji meghívásnak tesz eleget - árulta el.

Baktay Erika Budapesten született, az iparművészeti főiskolán diplomázott 1970-ben, Vén Emil volt a mestere. A hetvenes évek elején Velencében folytatott képzőművészeti tanulmányokat. Meranón kívül Párizsban is dolgozik.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jászai Mari vidéken vendégszerepelt. A partnere csapnivalóan gyenge színész volt. Jászai a próbán küzdött vele, tanította, magyarázott neki – eredménytelenül.
 
Molnár Ferenc jókedvű társasággal vacsorázott egy óbudai vendéglőben. Az asztalok között állandóan ott lábatlankodott egy szemtelen kiscsirke, le-lecsapva a morzsákra.
Aforizmák
„ A sötétség segíti a sötétséget."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ