Reneszánsz hatású képek Nemes István festő kiállításán
Dátum: 2013. október 23., szerda, 20:55
Nemes István vajdasági gyökerű festőművész életművéből válogatott kiállítás nyílik csütörtökön a Forrás Galériában Budapesten.

A művész életművének csomópontjaira jellemző 27 munkát válogattuk ki a tárlatra - mondta Tóth Norbert kurátor az MTI-nek. A festmények többségét a művész fedő festékkel fatáblára készítette, így a reneszánsz mesterek képeinek hangulatát idézik munkái.

A kurátor kifejtette, hogy Nemes Istvánnak két inspirációs forrása van: az egyik az isteni világ leképezése a földi világba, a másik a természeti környezet, a természettel harmóniában élés fontossága.

A vajdasági születésű művész Baján élt, de egy éve átköltözött Somogyfajszra, mert beleszeretett a tájba. Ott működik a somogyi természetvédelmi szervezet, amelynek feladata a vizes élőhelyek és a fokozottan védett madarak gondozása. A festő Tömösváry Tibor ornitológussal került barátságba, ő hívta Somogyba a művészt, és ő is nyitja meg a budapesti kiállítást.

Tóth Norbert megjegyezte: kiváló életművek születnek a határon túl élő magyarok között, mert nincs rajtuk a megfelelés kényszere, ezért nyomás nélkül építhetik saját életművüket. A galéria azon dolgozik, hogy ezeket a művészeket kanonizálja, vagyis beépítse a magyar művészettörténetbe.

Nemes István 1947-ben született a vajdasági Hódságon. 1970-ben diplomázott az újvidéki képzőművészeti akadémián és tanult Belgrádban is. Fontosabb önálló kiállításai voltak többek között a vajdasági városokban, mint Újvidék, Szabadka, Topolya, Temerin, de ismerhetik képeit Szlovéniában, Németországban, Olaszországban, Svájcban és magyarországi nagyvárosokban is.

Tanulmányutakon bejárta a Balkán-félszigetet, Szardínia szigetét, Észak-Olaszországot és Svájcot.

A kiállítás november 18-ig látható.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy frissen szerződtetett fiatal énekes abban a szerencsében részesült, hogy az Opera színészbüféjében összebotlott Székely Mihállyal, a világhírű basszistával. Az újonc megragadta az alkalmat, hogy bemutatkozzék a nagy művésznek.
 
G. B. Shaw sokat utazott hazájában. Egyszer egy falu határában megismerkedett egy juhásszal. Megkérdezte, hogy hívják.
Aforizmák
„ Nagyon nehéz szakítani egymással, amikor már nem szeretjük egymást."
Francois de la Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ