Kubinyi Anna textilművész kiállítása Indiában
Dátum: 2013. november 11., hétfő, 23:26
Az indiai Kolkatában nyílik kiállítása szerdán Kubinyi Anna Kossuth-díjas textilművésznek. tárlatot a Victoria Memorial Hallban Kőrösi Csoma Sándor (1784-1842) keletkutató emlékére rendezik meg.

Nyugat-Bengál állam székhelyén, Kolkatában a történeti múzeumban nyitják meg a tárlatot. A húsz kiállított munka nagy része Kőrösi Csoma Sándor szűkebb pátriája, Erdély, Székelyföld motívumvilágát, madaras, virágos, indás, csillagos, csodaszarvasos kapuinak mintáit mutatja, ezzel felhívja a figyelmet a hasonlatosságra a keleti kapukkal - mondta Kubinyi Anna az MTI-nek.

A művész kenderből szőtt három székely kaput állít ki vasállványokra felakasztva és ezzel átjárhatóvá teszi a 300x175 centiméteres műtárgyakat. Látható lesz az In memoriam Kőrösi Csoma Sándor című textilje, amelyet a keletkutató emlékére szőtt és ugyancsak körbejárható lesz a tárlaton.

Korábbi indiai kiállításán a textilművész azt tapasztalta, hogy a kortárs indiai művészek bátran beemelik műveikbe az ősi tradíciók, vallás, filozófia elemeit, így most ő is ilyen kollekcióval érkezett Kolkatába. Kőrösi Csoma Sándor tíz éven át élt és dolgozott a Bengáli Ázsiai Társaság 18. század végén épült székházában, ahol 1911-ben felállították mellszobrát, Holló Barnabás alkotását. A tudós emlékszobája ma is abban a házban található.

Kubinyi Anna felidézte, hogy az utóbbi évtizedben egy

erdélyi tanulmányútnak köszönhetően az ősi erdélyi motívumok felé

fordult, azóta keres, kutat újabb fontos szimbólumok után. A székely kapuk megszövésével a magyar örökség gazdagságát hirdeti. Az Erdélyi sorozat című gyűjteményét 2002-ben kezdte szőni, főhajtásként a székelység ezeréves története előtt.

"Amikor megkaptam a lehetőséget erre a kiállításra, azonnal megkezdtem Kolkata nagy szülöttje, Rabindranáth Tagore Nobel-díjas író tiszteletére a Hajnali Meditáció című emléktextil készítését" - jegyezte meg a művész.

Az indiai kiállítás december 8-ig látható.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy frissen szerződtetett fiatal énekes abban a szerencsében részesült, hogy az Opera színészbüféjében összebotlott Székely Mihállyal, a világhírű basszistával. Az újonc megragadta az alkalmat, hogy bemutatkozzék a nagy művésznek.
 
Úgy látszik a tehetséget, a zseniket máshol sem becsülik meg. Amikor Robert Burns meghalt, nem sokkal temetése után márványemlékművet állítottak neki.
Aforizmák
„ A férfi mindig egyidős a nővel, akit szeret."
Pablo Picasso
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ