Reigl Judit Kossuth-díjas párizsi festő kiállítása Budapesten
Dátum: 2013. november 13., szerda, 20:52
Reigl Judit Párizsban élő Kossuth-díjas magyar festőművésznek Absztrakt expresszionizmus (1955-59) címmel nyílik kiállítása csütörtökön a Makláry Kálmán Fine Arts Galériában, Budapesten.

Az európai absztrakt expresszionista művészet képviselőjeként világszerte számon tartott, 90 éves művész 20 nagy képét, kisebb grafikáit és két kollázsát mutatják be - mondta el az MTI-nek Makláry Kálmán, a galéria vezetője.

A tárlaton Reigl Judit két korai korszakából, a Robbanás (1955-57) és a Dominancia Központ (1958-59) című ciklusainak képeiből látható válogatás. Annak ellenére, hogy a művek Párizsban születtek, egyértelműen az amerikai absztrakt expresszionista festményekkel rokonítva és azokkal együtt tartják számon őket a szakértők - magyarázta a galériavezető.

A Robbanás című ciklus képei megtalálhatók a New York-i Guggenheim-gyűjteményben és a Metropolitan Múzeum állandó kiállításán, ahol a New York-i Iskola más mesterei, például Jackson Pollock, Mark Rothko, Franz Kline és Robert Motherwell műveivel közös tárlaton láthatók alkotásai.

Magyar származású festőként messzemenőkig a legjobban reprezentált alkotó az észak-amerikai múzeumok gyűjteményeiben.

Európában festményei megtalálhatók többek között a londoni Tate Modern, a párizsi Musée National d'Art Moderne, Centre Georges Pompidou és a Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris gyűjteményeiben.

2013-ban a Christie's aukciósház londoni árverésén a Robbanás sorozat egyik műve 50 millió forint feletti összegért kelt el. Így jelenleg ez a festmény tartja a legmagasabban áron eladott alkotás rekordját a ma is élő, magyar származású művészek munkái között.

A Falk Miksa utcai kiállítás darabjai ma már igazi ritkaságok, "társaik" a világ vezető múzeumainak gyűjteményeit gazdagítják - jegyezte meg Makláry Kálmán.

A tárlat december 10-ig látható.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Tanára szemére vetette, hogy szórakozásból fest.
 
Gombaszögi Ella egy zenés vígjátékban például a ledér hölgyet játszó "Gomba" szerepe szerint így fordult Csortos Gyulához: "Azt álmodtam, hogy teljesen meztelenül sétálok az utcán, csak egy nagy tollas kalap volt a fejemen "
Aforizmák
„A legnagyobb dolog a világon: fiatalon meghalni, de lehetőleg minél később."
George Bernard Shaw
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ