Csáki Róbert festményei a Társalgó Galériában
Dátum: 2013. december 10., kedd, 23:24
Csáki Róbert festőművész legújabb műveit mutatja be kedden a fővárosi Társalgó Galériában.

A kiállított 35 kép nagysága változatos, a 21 centiméteres fatáblától a 2x3 méteres olaj-vászonig minden méret megtalálható - mondta el a művész az MTI-nek.

Hozzátette, hogy a kis képeket művésztelepeken készítette a nyáron, Erdélyben és a montenegrói Kotori-öbölben, ezeket a kis táblákat ugyanis könnyű szállítani.

"A festmények nem tárgyakat ábrázolnak, ezek a lélek képei, érzéseket generálnak nézőjükben" - jegyezte meg Borsos Mihály, a tárlat kurátora. "A régi mesterek igényességével készített képek a mának szólnak. Nem kell őket megfejteni, látni és befogadni kell őket"- hangsúlyozta. Példaként említette az Hommage á Moliére című képet, amely a szegénység és a lélek gazdagságának diszharmóniáját mutatja.

Csáki Róbert művei a tavalyi kiállításához képest világosodtak, a ködök nagyrészt felszálltak a képeiről, a kompozíciókban megjelentek a figurák, a portrék pedig felismerhetők, mint például a Napkirály (XIV. Lajos) arcképe vagy a Zuboly-szerű fej a Szentivánéji álomból. A meghatározhatatlan, vízilóhoz hasonlító állatka pillantásával az esendőséget sugallja. Az Öböl című képen régi vitorlás, a Sziget címűn a zöldből egy fehér kolostor világlik ki - sorolta a kurátor.

Csáki Róbert 1990-ben diplomázott a budapesti képzőművészeti főiskolán, Dienes Rudolf volt a mestere. 1991-től kiállító művész. Országszerte volt tárlata, 2010-ben Szegeden a Reök-palotában életművéből válogatott kiállítást rendeztek. A művészetét megismerhette már a német, a holland, a kínai, a francia és a román közönség is, Bécsben rendszeresen meghívják munkáit különböző tárlatokra.

A kiállítás a Társalgó Galériában 2014. február 7-ig lesz látható.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az 1946-os Csongor és Tünde felújítás egyik legemlékezetesebb színészi alakítása Gobbi Hilda nevéhez fűződik. A fiatal művésznő Mirigy-boszorkány félelmetes figuráját a magyar népmesék szellemében formálta meg, – s a visszataszító, csúf, vén szipirtyó, különösen az ifjúsági előadások közönsége körében, meglepően népszerű lett.
 
A népszerű színész hajnali három körül ért haza a filmforgatásról. Fáradtan sóhajtott föl, amikor végre megállt a belvárosi bérház előtt. Kereste a kulcsait, majd döbbenten jött rá: azok bizony otthon maradtak, a másik kabátja zsebében.
Aforizmák
„ Éppen elég vallás létezik ahhoz, hogy gyűlöljünk, de nem elég ahhoz, hogy szeressük egymást."
Jonathan Swift
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ