Neves magyar festők műveiből nyílik tárlat Salgótarjánban
Dátum: 2013. december 18., szerda, 11:51
Évtizedes szünet után újra láthatók mások mellett Munkácsy Mihály, Benczúr Gyula, Csontváry Kosztka Tivadar és id. Markó Károly festményei Salgótarjánban csütörtöktől.

A Dornyay Béla Múzeumban nyíló tárlat a 19. századi, európai léptékű magyar festőművészek munkáin keresztül a modern festészet születésébe nyújt bepillantást - közölte az MTI-vel Shah Gabriella, a Dornyay Béla Múzeum igazgatója.

A művészettörténész hozzátette: a Kovács Gábor Gyűjteményből érkező alkotások között vannak még Barabás Miklós, Székely Bertalan, Lotz Károly, Mednyánszky László és Gulácsy Lajos festményei is. A tárlat a klasszicizmustól a romantikán és a realizmuson át a naturalizmusig ívelő stíluskorszakok nyomán rajzolja meg a portréfestészet és a tájábrázolás fejlődését.

Shah Gabriella megjegyezte: harminc éve nem láthattak Munkácsy- és Benczúr-festményeket Salgótarjánban a múzeumlátogatók. Hozzátette: a fővárosi gyűjtemény bemutatása alkalmat ad arra is, hogy a reneszánsz, akadémikus festészet és az avantgárd képzőművészet közti korszakot jól reprezentáló saját múzeumi anyagukat, a Mihályfi Ernő gyűjteményt új kontextusba helyezzék.

A Kovács Gábor Gyűjtemény darabjait 2014. március. 22-ig láthatja Salgótarjánban a nagyközönség.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenctől megkérdezték, hogy szerinte a békegalamb hím- vagy nőnemű. Az író elgon-dolkodott, majd határozottan így válaszolt:
 
Az amerikai turnéja során Jehudi Menuhint, a világhírű hegedűművészt meghívták egy gazdag házhoz. A textilgyáros házigazda kihasználta az alkalmat, és megkérte Menuhint, hallgassa meg fia játékát, mert mindenki nagyon tehetségesnek tartja
Aforizmák
„ A tudatlanságnak csak egy takarója van: a nyelv; minek azt mozgatni?"
Mikszáth
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ