Magyar tájképfestők alkotásaiból nyílik kiállítás Sopronban
Dátum: 2014. szeptember 25., csütörtök, 13:58

Munkácsy, Paál, Szinyei és tájképfestő kortársaik címmel a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből nyílik kiállítás szombaton Sopronban, a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ Munkácsy termében – hangzott el az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón csütörtökön.

Bakó Zsuzsanna, a kiállítás kurátora az MTI-nek elmondta, hogy a magyar tájképfestészet legnagyobb alkotóinak műveit sorakoztatják fel Sopronban. A közönség Munkácsy Mihály, Paál László, Szinyei Merse Pál, Székely Bertalan, Mednyánszky László, Fényes Adolf, Bihari Sándor, Deák Ébner Lajos és Mészöly Géza festményeit láthatja vasárnaptól 2015. január 5-ig.

A kiállított 38 kép az 1870 és 1910 közötti időszakot öleli fel, amikor a művészek újfajta ábrázolásmód felé fordultak: kimentek a szabadba és festményeiken a fénnyel, a tájjal játszottak.

Bakó Zsuzsanna hozzátette, hogy a kiállítandó művek a művészek kitartását is reprezentálják, mert a 19. században a művészeti akadémiákon addig csak történelmi, allegorikus, mitológiai történeteket lehetett festeni, a tárlat alkotói azonban szembe mentek az elvárásokkal és európai színvonalra emelték a hazai festészetet – fejtette ki a kurátor.

Munkácsy Mihály két festménye, a Tájkép tóval és az Erdőrészlet címűek eddig még nem szerepeltek soproni kiállításon. A tavaly december végén nyílt Munkácsy-kiállítás kizárólag a Pákh-gyűjtemény darabjaiból állt, ezek az alkotások pedig a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményének részei, de nem az állandó kiállítások darabjai.

Munkácsy mellett látható lesz a kiállításon mások mellett Székely Bertalan Szerdai táj című festménye, amely az 1880-as években készült, Szinyei Merse Pál Csend, Gesztenyefa és Szurokfenyő című képei, Mednyánszky László Tátrai tájképe és Paál László Nyírfatanulmány, Erdőrészlet, Gyertyános, valamint Juh aklok című alkotásai.

Kóczán Péter, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. kulturális igazgató-helyettese elmondta, hogy a kiállítás látogatói október 9-én a Kelemen Quartet koncertje mellett tekinthetik meg a festményeket.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Salamon Béla mikor megkapta az Érdemes művész díjat, találkozott Dobozi Imre Kossuth-díjas íróval aki igy üdvözölte:
 
A híres amerikai írónő, Dorothy Parker nyilatkozta egyszer: – Szeretem a martinit, de legfeljebb kettő pohárral.
Aforizmák
„Céltalan élet nem lehet tiszta."
Anton Pavlovics Csehov
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ