Szabó Ábel festőművész kapta az idei Tornyai-plakettet
Dátum: 2014. október 6., hétfő, 23:38

Szabó Ábel festőművész kapta az idei Tornyai-plakettet, a 61. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, az elismerést a kiállítás vasárnapi megnyitóján adták át.

A Tornyai-plakettel minden évben a legsikeresebbnek ítélt művész munkásságát ismerik el, amellyel a hazai kiállítások között a legmagasabb összegű, nettó egymillió forintos jutalom jár.

A 61. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját elnyerő Szabó Ábel festőművész 1974-ben született Kolozsvárott. Középfokú tanulmányait a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában végezte, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen Pásztor Gábor, Eszik Alajos voltak a mesterei. 1998-ban végzett grafika szakon, majd az ezredfordulót követően talált rá fotórealisztikus ábrázolásmódjára.

"A realista festészet számomra a világ elhanyagolt dolgainak újbóli megismerését jelenti" - vallja Szabó Ábel jellegzetes stílusáról. A Sensaria csoport tagjaként immár tíz éve állandó kiállítója a Vásárhelyi Őszi Tárlatoknak és a hódmezővásárhelyi festőszimpóziumnak is rendszeres résztvevője. Munkásságát 1998-ban Kondor Béla-díjjal, majd Derkovits Gyula-ösztöndíjjal ismerték el. A Vásárhelyi Őszi Tárlatokon 2007-ben és 2013-ban Galyasi Miklós-nívódíjjal, 2011-ben Endre Béla-mesterdíjjal tüntették ki.

Bárdosi József művészettörténész a 61. Vásárhelyi Őszi Tárlat katalógusának előszavában narratív, leíró realizmusnak nevezi Szabó Ábel festészetét. Olyan krónikásnak írja le a fődíjas művészt, akinek van bátorsága felvállalni és felmutatni a valóságot, de elmélyült, akadémikus módon készült történeteivel nem üzenget, nem oktat és nem is von felelősségre.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Baudleaire, a híres francia költő találkozott egyszer sétája közben egyik barátjával, Theodore Banville költővel, aki azt javasolta neki, hogy menjenek el együtt fürdeni.
 
Miután Heltai Jenő nem kérhetett szabadalmat szellemes mondásaira, sűrűn érte az a „megtiszteltetés", hogy ötleteivel mások neve alatt találkozott.
Aforizmák
„ A boldogság titka a jó emésztés és a rossz memória."
Ingrid Bergman
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ