Kortárs nemzetközi képzőművészek alkotásai láthatók Szentendrén
Dátum: 2014. november 21., péntek, 22:48

Tizenhat kortárs nemzetközi képzőművész alkotásaiból nyílt kiállítás pénteken a szentendrei MűvészetMalomban KONSTRUKTÍV + INTER + KONKRÉT címmel - tájékoztatta az MTI-t Beke László művészettörténész, a kiállítás társkurátora.

A kurátor kiemelte: a geometria világához kötődő tárlat mások mellett Kassák Lajos, Moholy-Nagy László vagy Kepes György nyomdokain haladva mutatja be, hogy a matematika, a logika, a várostervezés és a műszaki tudományok - hogyan élnek együtt a mindennapokban a művészettel, hogyan jelennek meg például a színek, a formák - a sárga, a vörös és a kék variációi, a kör, a négyzet, a háromszög.

A művészettörténész felidézte: az 1920-as évek két hatalmas kezdeményezése - a Bauhaus Németországban és a De Stijl (A stílus) Piet Mondrian körül Hollandiában - úgy vélte, hogy a zűrzavaros társadalomban valami nagyon tisztára van szükség, s ma ismét tiszta fogódzókat kell nyújtani.

Heinz Kasper társkurátor, képzőművész arra hívta fel a figyelmet, hogy a mai társadalomban a művészek közösen fellépve, összefogva érhetnek el eredményeket.

"A művészeknek ma már nincsenek csoportjaik, csak úgynevezett gazdasági érdekeik vannak. Mi olyan művészcsoportot szeretnénk működtetni, amely felelősnek érzi magát a társadalomért" - mondta.

A német képzőművész, aki a projektet elindító Kelet-Nyugati Tudástranszfer Támogatásának Társasága (WOW) ügyvezető igazgatója, elmondta: a WOW projektjének kiállításain és szimpóziumain hét európai ország művészei mutatkozhatnak be, az első állomás Magyarország. Hozzátette: a mostani eseményhez kapcsolódva alakult meg a kiállítás címével megegyező nevű csoport, a nemzetközi tömörülést osztrák, német, olasz, holland, román, szlovák és magyar művészek alkotják.

A 16 nemzetközi művész, 16 pozíció alcímet viselő tárlat megnyitóját szimpózium kísérte, amely a résztvevő művészeket, művészeti irányzatokat és műveket mutatta be.

A kiállítás január 26-ig látható a szentendrei MűvészetMalomban.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
 
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
Aforizmák
„ A legmagasztosabb dicsőség sokszor a gyalázatból fakad."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ